POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
7’nci Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu Ankara’da Gerçekleşti
7’nci Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu Ankara’da Gerçekleşti

7’ nci Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi 17-18-19 Kasım tarihlerinde Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde (Congresium) Düzenlendi.

Türkiye’nin en büyük trafik güvenliği etkinliği olan ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’nin açılışına, Yargıtay Başkanı Sayın İsmail Rüştü Cirit, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan, milletvekilleri, kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri, üretici-uygulayıcı firmalar, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Tıpkı insanlar arasında ilişkilerde olduğu gibi trafiğin de bir ilişkiler ağından oluştuğunu, insanların birlikte yaşamasını kolay ve güvenli kılan nezaket ve hukuk kuralları gibi trafikle ilgili kural ve düzenlemelerin de trafiği düzenli ve güvenli kıldığını belirterek sözlerine başlayan İçişleri Bakanı Soylu konuşmasının devamında şunları kaydetti;

“Devletin yıllarca emek verdiği, eğittiği, okuttuğu doktor, mühendis, mimar, memur, gelecek beklentilerimiz olan gençler; titri ne olursa olsun bir insan, koskoca bir hayat, Allah’ın en büyük mucizesi, yaratılmışların en şereflisi. Sadece bir emniyet kemeri takmadı diye, kendisi veya karşısındaki sürücü aşırı hızlı gitti, alkol alıp direksiyon başına geçti diye, ibreyi kadranın sonuna getirip fotoğrafını çekerek sosyal medyada paylaşmak istedi diye, bütün bu alelade sebepler ve tüm bu ihmaller yüzünden, işte o akşam haberlerinde yarım dakikada unuttuğumuz 1-2 kişilik ölümlü kazalar ve o evlerde yaşanan dramlar meydana geliyor.”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde uygulamaya koyulan ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri 2020 yılında yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planının” bugüne kadar atılmış önemli adımlardan biri olduğunu dile getiren Soylu, “İnanıyorum ki bu eylem planı ülkemizin trafik güvenliği konusundaki farkındalığını, trafik bilincini artırabildiği ölçüde kazalarda da ciddi şekilde azalma sağlayacaktır.” dedi.

“ Trafik, tıpkı bir terör örgütü gibi masum insanlarımızın hayatına mal olmaktadır”

“Teşbihte hata olmaz, trafik, tıpkı bir terör örgütü gibi masum insanlarımızın hayatına mal olmaktadır. Hazır ülkemizi bütün terör örgütlerinden temizliyorken, trafik teröründen de ülkemizi kurtaracağız. İnşallah 15 Temmuz sonrasında ülkemizde yaşanan birlik ve beraberlik ruhu, yakalamış olduğumuz yeni şevk ve heyecan, bu önemli problemi de aşmamıza yardımcı olacaktır.” şeklinde konuşan Soylu, 7’inci Trafik Güvenliği Sempozyumu’nun ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olması temennisiyle trafikte vefat eden tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Haktan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilediğini belirtti.

“Yılda ortalama 50 km tünel yapar hale geldik. Ülkemizde 80 yılda yapılan tünel miktarı 80 km. Biz şimdi yılda ortalama 50 km tünel yapıyoruz ve yapmaya da devam ediyoruz.” diyerek Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, ülkemizin 81 ilinde de nerede ihtiyaç varsa, orada tüneller ve köprüler yapıldığını, ülkemizin her bölgesinde yaşam standardının kalitesini ve ulaşılabilirliği yükseltmek adına özellikle trafik güvenliği alanındaki sorumluluğun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına düşen kısmını yerine getirmek için çalıştıklarını, bu sektörü cana kast eden değil, cankurtaran, hayatı kolaylaştıran bir sektör haline getirmenin gayreti içinde olduklarını belirtti.

Bakan Arslan konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Sadece bölünmüş yollarla bugüne kadar elde ettiğimiz zaman ve yakıt tasarrufu 16,5 milyar Türk Lirası. Biz neredeyse her yıl karayollarına harcadığımız para kadar yaptığımız yollarla tasarruf etmiş bulunuyoruz. Sera gazı salınımı, karbondioksit emisyonunun özellikle azaltılması yine çok önemsediğimiz bir konu. Bu konuda da özellikle 3,26 milyon tonluk emisyon salınımı azaltmayı sağlamışız ki bu çevremiz için, geleceğimiz için çok önemli bir olgudur. Bu sempozyuma katılan gençlerimize teşekkür ediyor, sizlere çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum, saygılar sunuyorum.”

Emniyet Genel Müdürü Altınok ise, trafik kazaları üzerinden yapılan analizlerin sonucunda kazaların  yüzde 88’inin sürücülerin basit kural ihlallerinden kaynaklandığının tespit edildiğine, trafik kazalarını önlemek için başta sürücüler olmak üzere toplumun her ferdine sorumluluk düştüğüne vurgu yaptı.

“Emniyet Genel Müdürlüğü olarak 2010 yılından itibaren trafik sorununun her yönü ile incelenmesi ve çözüm önerileri üretmek amacıyla Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu düzenlenmektedir. 2015 yılında düzenlenen bu etkinliğe 3 günde 7000 kişi katılımda bulunmuştur.” diyen Altınok,  Sempozyum sonuçlarının trafik güvenliği alanında yeni çalışma ve projelere, çözümlere ışık tutacağına ve trafik kazalarını azaltmaya yönelik belirlenen yeni stratejilerin uygulanmasına katkı sağlayacağına gönülden inandığını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından “Karayolu Trafik Güvenliği” alanında düzenlenen kısa film yarışmasında ödül alan kısa metrajlı filmlerin gösterimi yapılarak dereceye giren film sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Ödül töreni sonrasında 87 firmanın katıldığı serginin açılışı Yargıtay Başkanı Cirit, İçişleri Bakanı Soylu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan tarafından yapıldı, sergi alanı gezilerek stantlar ve simülasyonlar hakkında bilgi alındı.

Halka açık olarak yapılan ve 19 Kasım Cumartesi gününe kadar süren sempozyumda, 41 bildiri sunulmuş, alanında uzaman birçok katılımcı trafik güvenliğine ilişkin görüşlerini belirtmişlerdir