Hudut Kapılarında Sahte Belgeye Geçit Yok

Ülkemizdeki 203 hudut kapısında bulunan 1.365 kontuarda 2.812 personel,  giriş çıkış işlemlerinde görevli olup ortalama her  10 saniyede bir işlemi tamamlayarak  günlük 310.000 kişinin pasaport ve belge kontrolünü yapmakta.

Bu kapsamda, 2019 yılında hudut kapılarında görevli 1.505 personele ve koordineli çalışılan;

•          Ticaret Bakanlığı,

•          Jandarma Genel Komutanlığı,

•          Sahil Güvenlik Komutanlığı,

•          Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün

392 personeline olmak üzere toplam 1.897 personele  uzman eğiticiler tarafından belge kontrolü ve sahtecilik konularında eğitimler verildi.

Verilen eğitimler sonucunda hudut kapılarında yakalanan sahte belge sayısı 2018 yılına göre 2019 yılında %26 oranında artış gösterdi. Bu artış göz önüne alındığında yurt içinde aranan şahısların tespiti ve yakalanması, suç ve suçlularla sürdürülen etkin mücadeleye katkı sağlanması için kontrol, denetleme özellikle yol uygulamalarında görevli operasyonel birimlerdeki  personel başta olmak üzere tüm personelin, polis okullarında eğitimleri devam eden öğrencilerin belge kontrolü ve sahtecilik konusunda bilinçlendirilmesi için ‘Belgede Sahteciliği Tespit Yöntemleri Projesi’ uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında kontroller sırasında personele ibraz edilen belgelerin güvenlik özelliklerinin herhangi bir cihaz kullanmadan basit yöntemlerle tespit, bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Belgede Sahteciliği Tespit Yöntemleri Cep Kitabı’ hazırlanarak uluslararası proje bütçesinden (Bölgesel Destek Ofisi-Bali Süreci) 25.000 adet bastırıldı.