POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi ( TADOC )
 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi ( TADOC )

TADOC

Bilindiği gibi, ülkelerin güvenliklerini tehlikeye atan, bölgesel istikrar ve gelişimlerine karşı ciddi tehditler oluşturan ve ağırlıklı olarak uluslararası bağlantılara sahip olan organize suç örgütleri, karmaşık ve gelişmiş yöntemler kullanarak yasadışı faaliyetlerini gerçekleştirmek adına yapılarını tespit edilemez hale getirmeye çalışmaktadır.

Bu nedenle eğitimli ve donanımlı personel ihtiyacının karşılanması, kanun uygulama birimleri için zorunlu bir hal teşkil etmektedir. Bu bilinç ile tecrübeler farklı platformlarda paylaşılmalı, benzer uygulama ve örnekler ülke kanun uygulama birimleri arasında konuşulmalı ve tartışılmalı, bu sayede güçlü bir uluslararası işbirliği oluşturularak organize suçlarla mücadelede başarı elde edilebilmesi için yeni yöntemler geliştirilebilmelidir.

Böyle bir anlayış sonucunda, Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC) 26 Haziran 2000 (Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü) tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal ve uluslararası düzeyde uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasadışı üretim, kullanım ve kaçakçılığına karşı süregelen mücadelesini eğitim sahasında da sürdürmek, organize suç örgütleriyle mücadeleyi bilimsel veriler ışığında yürütebilmek, birçok farklı ülkeden ve ülkemizdeki diğer kurumlardan gelen katılımcılar ile Türk Polis Teşkilatı personeli arasında söz konusu suçlarla mücadele alanında sosyal bir ağ kurmak ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) işbirliği ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde Ankara’da kurulmuştur.

TADOC kurulduğu günden bugüne kadar 92 farklı ülkeden 10.811 kanun uygulayıcının katılımıyla 565 uluslararası eğitim programı gerçekleştirmiştir. Ayrıca TADOC, 50.357 kanun uygulayıcı personelin katılımıyla da 1.466 adet ulusal eğitim faaliyeti gerçekleştirmiştir.

 

 

“Doğru zamanda,

Doğru yerde,

Doğru kişiye,

Doğru eğitim vermek,

 TADOC’ un temel politikasıdır.”

 

Ulusal Eğitim Programları

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) bünyesinde faaliyetlerini yürüten TADOC, merkez ve taşra birimlerinde çalışan KOM personelinin “Profesyonel Bilgi ve Birikimlerinin Gelişimine Katkıda Bulunmak” amacıyla temel ve uzmanlık eğitim programları gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Muhafaza birimlerinde çalışan kolluk kuvveti mensuplarına yönelik olarak TADOC tarafından eğitim programları düzenlenmekte ve adı geçen kurumların talepleri doğrultusunda ilgili kolluk kuvvetlerine yönelik olarak düzenlenen eğitim programlarına TADOC tarafından eğitici desteğinde bulunulmaktadır.

Uluslararası Eğitim Programları

  Alanında uzman eğiticilerinin gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucu sürekli olarak güncellenen ve bölge ülkelerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilen eğitim programlarıyla TADOC, yalnızca ulusal birimlerde çalışan kanun uygulayıcı personele değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikili güvenlik işbirliği anlaşması imzaladığı ülkeler ve birçok uluslararası kurum ve kuruluş aracılığıyla ilgili ülkelerin kolluk kuvvetleri personeline yönelik olarak seçkin eğitim programları düzenlemektedir.

           TADOC eğitimleri, çağın gereksinimlerine uygun koşullara sahip, güncel altyapı ve teknik imkânları barındıran 3 adet simultane tercüme imkânı bulunan çeşitli büyüklüklerdeki eğitim sınıfı, 2 adet çok amaçlı eğitim sınıfı, 1 adet bilgisayar destekli eğitim sınıfı, 2 adet toplantı salonu ve 1 adet konferans salonu yer alan TADOC yerleşkesinde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, 2 ila 4 TADOC Uzman Eğiticisinden oluşan TADOC Mobil Eğitim Timleri, ilgili ülke ve kuruluşların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda talep edilen ülkelerde de eğitimler düzenleyerek önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar ile Yapılan İşbirliği Faaliyetleri

     Ülkemiz, jeopolitik konumu itibariyle birçok suç türünde transit geçiş güzergâhı olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. Bu durum, Ülkemizin suç ve suçluyla mücadele alanında sahip olduğu tecrübeyi günden güne artırmakta; ancak küresel anlamda suç ve suçluyla mücadele alanında uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyacı giderek artırmaktadır.

     Bu nedenle Türkiye, Birleşmiş Milletler (UN), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) gibi uluslararası kurum ve kuruluşların en önemli müttefiklerinden biridir. Ülkemizin sahip olduğu bu önemli tecrübe ve konumun Uluslararası Kurumlar aracılığıyla diğer ülkelere aktarılmasının en değerli yollarından biri de uluslararası kolluk kuvvetleri işbirliğidir. Bu noktada TADOC, kurulduğu günden itibaren çok önemli olan bu görevi üstlenmiş ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), Avrupa Polis Koleji (CEPOL) ve Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA) gibi uluslararası kurum ve kuruluşlar ile yapılan işbirliği neticesinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin önemli bir sağlayıcısı olmuştur. TADOC ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı (NCA), ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ve Enerji Bakanlığı (DOE) gibi uluslararası alanda faaliyet gösteren ulusal kuruluşlarla düzenlenen çok taraflı projelerde de yer almaktadır.