OLAY TÜRÜ: CİNAYET
FİZİKSEL UYUM DELİLLERİNİN ÖNEMİ
Simla YILMAZ
Ankara Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü
Fiziksel Uyumluluk ve Kırılma Yüzeyleri İncelemesi:
İz inceleme alanında; olay yerinde bulunan ve rastgele(tesadüfi) olarak bütünden bir kırılma ile parçalarına ayrılan cam, plastik, metal vb. maddelerden oluşan nesnelerin sahip oldukları kenar karakteristiklerine göre incelenmesine fiziksel uyumluluk ve kırılma yüzeyleri incelemesi denilmektedir. Kenar karakteristikleri sayesinde, inceleme konusu parça veya parçalar ile ait oldukları düşünülen bütün arasında irtibat bulunup bulunmadığının tespiti yapılmaktadır. Örneğin, yaralamalı veya ölümlü trafik kazalarında araç sürücüleri kaza gerçekleştikten sonra olay yerinden kaçabilmektedir. Araçlar çarpma esnasında olay yerlerine kırılan ya da kopan parçalar bırakmaktadır. Soruşturmacı birim tarafından yapılan asayiş çalışmaları neticesinde şüpheli araç bulunmaktadır. Olay yerinden elde edilen kırılmış veya kopmuş vaziyetteki parçalar ile asayiş çalışmaları sonrasında yakalanan şüpheli araç üzerinde yapılan fiziksel uyumluluk ve kırılma yüzeyleri incelemesi neticesinde, olay yerinden elde edilen kırılmış ve kopmuş vaziyetteki parçaların, şüpheli araçtan kopup kopmadığının tespiti yapılmaktadır. İrtibat sağlanması halinde bahse konu şüpheli aracın yaralanmalı veya ölümlü trafik kazasını gerçekleştirdiği ispatlanmaktadır. Rastgele oluşan bir kırılma esnasında kırılan parçalarda ortaya çıkan kenar çizgileri ve kırılma iç yüzeyindeki mikroskobik desenlerin kesin teşhisini sağlayabilecek bireysel karakteristik oldukları, adli bilimsel incelemelerde genel olarak kabul edilmiştir. Bu parçalarda öncelikle renk, desen, morfoloji gibi temel sınıfsal karakteristiklerin uyumlu olması aranır. Sınıfsal karakteristiklerin uyumlu olması sonrasında, kırılma iç yüzeylerinin mikroskobik incelemesinin de irtibatlı olması yani bireysel karakteristiklerin de uyumlu olması durumunda, inceleme konusu parçaların tek bir bütüne ait oldukları sonucuna varılmaktadır. Sınıfsal uyum sonrası mikroskobik olarak bireysel uyumun da irtibatlandığı örnek incelemeler Resim 1 ve Resim 2’de gösterilmektedir.
Olay Türü Cinayet, Fiziksel Uyum Delillerinin Önemi:
İz inceleme laboratuvarımıza; kesici delici aletle öldürülme olayından elde edilen Resim 4’te gösterilen ucu kırık vaziyette bulunan bıçak ve Resim 3’te gösterilen maktulenin otopsi esnasında kafa kemiği içerisinde gömülü vaziyette bulunan milimetrik uzunlukta metal parça incelenmek üzere gönderilmiştir. Maktulenin otopsi esnasında kafa kemiği içerisinde gömülü vaziyette bulunan metal parçanın, olay yerinde bulunan ucu kırık vaziyetteki bıçağa ait olup olmadığının incelemesi talep edilmektedir.
Uç kısmı kırık vaziyette, siyah saplı 1(bir) adet bıçak ile kemik doku içerisinden çıkarılan metal parçanın fiziksel uyum yönünden karşılaştırılması neticesinde; aralarında sınıfsal karakteristikler (malzeme, kalınlık vb.) ve kopan kısımların kesitlerine ait bireysel karakteristikler itibarı ile uygunluklar bulunduğu tespit edilmiş olup, söz konusu kemik dokusu içerisinden çıkarılan metal parça ile siyah saplı uç kısmı kırık vaziyette bulunan bıçağın aynı bütüne ait oldukları (birbirinden koptukları) sonucuna varılmıştır. Mikroskobik irtibat görüntüsü Resim 5’te gösterilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda aynı bütüne ait olduğunu tespit ettiğimiz parça ve bıçağın, cinayet silahı olduğu tespit edilmiştir.
KAYNAKLAR
EGM KPL DAİRESİ BAŞKANLIĞI (2013), İz İncelemeleri Temel Eğitim Kitabı, (105, 335-345).
ANKARA BÖLGE KRİMİNAL POLİS LABORATUVARI MÜDÜRLÜĞÜ, Eğitim Notları, (2019).