10. INTERPA KONFERANSI

11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Antalya’da “Covid-19 Pandemisi’nin Polislik ve Polis Eğitimi Üzerindeki Etkileri” temasıyla düzenlenen 10.INTERPA Konferansının açılış töreni Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın hitaplarıyla gerçekleştirildi.  Tören; Polis Akademisi Başkanı ve Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA) Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Azerbaycan Polis Akademisi Başkanı Janpolad Daanov, Bangladeş Polis Akademisi Başkanı Emran Bhuyain, Bangladeş Polis Koleji Müdürü Sufian Ahmed, Belarus İçişleri Akademisi Başkanı Tümgeneral Alexander Vasiliev, Bosna Hersek Saraybosna Polis Akademisi Başkanı / Bakan Yardımcısı Damir Vejo, Bosna Hersek Eğitim Öğretim Kurumu Müdürü Marko Vujevic, Filistin Halk Polisi Müdür Tuğgeneral Zaher Sabbah, Hırvatistan Polis Akademisi Başkanı Davorka Martinjak, Karadağ Polis Akademisi Başkanı Sevetomir Knezevic, Kuzey Makedonya Polis Eğitim Merkezi Müdürü / Bakan Yardımcısı Goce Bachanov, Moğolistan İçişleri Bakanlığı Üniversitesi Rektörü Dr. Albay Barbaatar PurevdorJ, Nikaragua Polis Akademisi Başkanı Jorge Cairo Guevara Cajina, Uganda Bwebajja Polis Okulu Müdürü Moses Kafeero, Zimbabve Polis Akademisi Başkanı Edward Tshuma, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Bekir Macit, Tanık Koruma Daire Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Sertaç Solgun, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Zafer Ersin, Antalya İl Emniyet Müdürü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan,

Polis Akademisi Başkan Yardımcıları 1. Sınıf Emniyet Müdürü Doç. Dr. Ufuk Ayhan, Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orçun İmga, emniyet müdürleri, akademisyenler ve 40 ülkeden 153 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş,  konuşmasında şunları kaydetti: “176 yıllık mazisi, 330 bin mensubu ile ülkemizde huzur ve güvenin teminatı olan Emniyet Teşkilatımız, suç ve suç örgütleriyle kararlı mücadelesini sürdürürken, hiç şüphesiz ki çağın gereklerine uygun değişim ve gelişimi esas almaktadır. Başta terör olmak üzere, uyuşturucu, organize suç örgütleri, asayiş suçları, insan kaçakçılığı gibi güvenliğimizi, geleceğimizi ve huzurumuzu tehdit eden tüm suç odaklarına karşı sürdürdüğümüz mücadelenin daha etkin, daha hızlı, daha kapsayıcı ve daha profesyonel olması için birçok çalışma yürütmekteyiz. Gerek eğitim çalışmaları, gerek farklı iş birlikleri, gerekse teknik ve fiziki imkânlarımızın güçlendirilmesi ile bugün dünden daha güçlüyüz, inanıyorum ki bu hızlı gelişimle yarın bugünden daha güçlü olacağız” dedi.

Emniyet Genel Müdürü Aktaş, “Hiç şüphesiz ki, bu güçte bilgi ve tecrübe paylaşımlarının, Polis Akademileri arasındaki iletişim ve koordinasyonun, etkinlik ve verimliliğe hizmet eden eğitim çalışmalarının da ayrı bir yeri var. Akademimiz öncülüğünde hepimizi ortak bir platformda buluşturan uluslararası Polis Akademileri Birliği kısa adıyla INTERPA, bugün 59 ülkeden 76 polis eğitim kurumu arasındaki iş birliklerine zemin hazırlamasıyla önemli bir misyon üstlenmektedir. Bugün de yine bütün dünyayı etkileyen COVİD-19 pandemisinin polislik ve polis eğitimi üzerindeki etkilerine dönük kapsamlı bir programa ev sahipliği yapmaktayız. Hepinizin bildiği gibi yaklaşık 2 yıldır süren bu salgın, hayatımızı büyük oranda etkilerken, alışkanlıklarımızı da değiştirmiştir. Elbette bu değişim tüm meslek gruplarına sirayet etmiş, hayatın tam merkezinde olan polislik mesleği de bundan etkinlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Aktaş, “Burada Polis Eğitim Kurumları olarak bilgi ve tecrübelerimizi paylaşacak, istişarelerde bulunurken farklı bakış açıları kazanacak, ülkelerimizin insanlarına daha faydalı olmaya dönük hedefler belirleyecek ve hiç şüphesiz ki el birliği ile küresel güvenliğe katkı sunmaya devam edeceğiz. Böyle bir yapılanmaya öncülük eden Polis Akademimize emek ve gayretleri için teşekkürlerimi sunuyor, siz değerli misafirlerimizi ülkemizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti de özellikle ifade etmek istiyorum. Bilgilendirme faaliyetleri ve etkin iş birliği ile daha büyük başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyor; genel kurul ve konferansımızın hayırlı sonuçlara vesile olması temennisiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.” şeklinde sözlerine son verdi.
     Söz konusu konferans; 12-13 Kasım tarihleri arasında “Kamu Güvenliğinde COVID-19 Pandemisi’nin Etkileri: Güncel Karşılaşılan Zorluklar ve Fırsatlar”, “Covid-19 Pandemisi Süresince Kolluk Kuvvetleri Eğitimi”, “Covid-19 Pandemisi Sonrası Bilişim Yönetiminde Güvenlik” konu başlıklı oturumlarda Avustralya, Bangladeş, Belarus, İtalya, Hindistan, KKTC, Türkiye, Vietnam ülkelerinden 12 kişinin konuşmalarıyla gerçekleştirildi. Konferansın son günü Polis Akademisi Başkanı ve Uluslararası Polis Akademileri Birliği (INTERPA) Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın kapanış konuşmalarının ardından sertifika töreni ile tamamlandı.