POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
2019 YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI İLAN EDİLDİ
2019 YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI İLAN EDİLDİ

 ÖNCELİK HAYATIN, ÖNCELİK YAYANIN!

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 06.02.2018 tarihinde 81 ilde eylem düzenlendi. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi.

İçişleri Bakanlığı, tarafından  trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayanın hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçildi ve, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık %23'ünü oluşturan, yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu önderliğinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Emniyet Genel Müdürümüz Celal Uzunkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir ve sivil toplum örgütü üyeleri yaya geçitlerinin sürücüler tarafından fark edilmesi, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanması ve vatandaşların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesi amacıyla Ankara Kızılay 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” farkındalık eylemine katıldı.

200 Bin Personel Görevlendirildi

81 ilde eş zamanlı olarak 12.00-13.30 saatleri arasında düzenlenen farkındalık eyleminde, Bakan Yardımcıları, Valiler, Kaymakamlar ile İl ve İlçe Emniyet Müdürleri, İl ve İlçe Jandarma Komutanları yer aldı. Vali ve Kaymakamlar tarafından yaya trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere; il ve ilçelerde görev yapan yaklaşık 200 bin kolluk personeli okul ve yaya geçitlerinde görevlendirildi. “Yaya Öncelikli Trafik” için hazırlanan afiş ve pankartlar çoğaltılarak tüm il/ilçe merkezlerindeki kamu kurum ve kuruluşlarına asıldı. Eylemin yapıldığı yaya geçitlerinde görevli kolluk personeli tarafından, hazırlanan el broşürleri sürücü ve yayalara dağıtıldı.

“Trafik Kazasındaki Ölümlerde %36,5 Azalma Yaşandı”

Düzenlenen eylemde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “2017 yılında tam tamına 7 bin 427 insanımızı trafik kazasında kaybettik. Bu büyük bir rakam, size bir rakam daha vermek istiyorum bunun bin 681’ini maalesef yayaların karşı karşıya kaldıkları trafik kazalarında kaybettik. Bunun yanında size bir iyileşmeyi daha söylemek istiyorum. Trafikte yaptığımız uygulamalarla hep birlikte biraz önce saydığım bütün paydaşların katkılarıyla son 3 ayda Kasım, Aralık ve Ocak’ta trafik kazasındaki ölümlerde %36,5 azalma yaşandı.” dedi.

Konuyla ilgili yapılan kanun değişikliği ile ilgili bilgilendirmede bulunan Soylu, “Devlet eylem yapar mı? Evet devlet eylem yapar, devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar, hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Bu değişiklikle kavşaklarda, trafik lambası olmayan yaya geçitlerinde aynı zamanda da trafik polisi veya görevlinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak ve duracaklar, yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynı dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, ardından da yoluna devam edecekler.” şeklinde konuştu.

 

Uzunkaya Can Kayıplarına Vurgu Yaptı

Emniyet Genel Müdürümüz Celal Uzunkaya ise 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda Türkiye Polis Radyosu’na verdiği röportajda “Çok güçlü, çok geniş katmanlı, kapsamlı bir devlet eylemi yapıldı. Hayırlı bir iş için yapıldı, kırma dökme değil insanları kurtarma, ölümleri engelleme, yaralamaları engelleme amacıyla yapıldı. Bu eylemin içerisinde gençlerimiz ile çocuklarımız başrol ve etkin rol oynadı.” dedi. Uzunkaya konuşmasının devamında “Her yıl ortalama 7 bin civarında kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Geçtiğimiz 2017 yılında 7 bin 427, 2018 yılında da takriben 7 bin civarındaydı, bu da orta ölçekli bir ilçe nüfusunun yok olması anlamına geliyor.” diyerek trafik kazasında meydana gelen can kayıplarına vurgu yaptı.

Diğer bakanlıklarla ortak yürütülen kampanyaların önemine değinen Uzunkaya “Her yıl büyük ölçekte can ve mal kayıpları yaşanmakta ve bu kaldırabileceğimiz bir yük değil ve buna dur dememiz gerekiyordu. İşte bu noktada devletimiz, devletin tüm kurumları, bakanlıkları, İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Jandarma Genel Komutanlığımız, Sahil Güvenlik Komutanlığımız ile pek çok kampanyayı el ele vererek Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla müşterek olarak yürütmektedir. İşte bu kampanya da 82 milyonun ortak olduğu bir eylem olarak planlandı. 2019 yılı sonunda veriler açıklandığında da yapmış olduğumuz eylemlerin ne kadar etkili olup olmadığını göreceğiz.” dedi.