Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca düzenlenen 7. Uluslararası Siber Suçlar Çalıştayı’nda konuşan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Türkiye’nin siber güvenlik anlamında önemli ve hızlı adımlar attığına dikkat çekti.
İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca düzenlenen 7. Uluslararası Siber Suçlar Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın tüm küresel güvenlik sorunlarıyla doğrudan doğruya temas halinde olan bir ülke olduğumuzu söyledi. Terör, uyuşturucu ve göç gibi sorunların küresel boyutlarının olduğuna işaret eden Soylu, ama hiçbirinin siber güvenlik sorunu kadar tüm ülkelere aynı anda, eşit mesafede ve hızlı etki gösteren karakterde olmadığını vurguladı. Siber güvenlik konusunda bütün ülkelerin aynı düzlemde olduğunu ifade eden İçişleri Bakanımız sözlerini şöyle sürdürdü: “Kovid-19 salgınına karşı yaptığımız gibi tüm dünya bu tehditle eş zamanlı olarak mücadele mi edecek, eksiklikleri olsa da küresel bir reaksiyon üretebilecek miyiz? Yoksa tıpkı terör, uyuşturucuda yapıldığı gibi küresel güçlerce siber güvenlik sorununda da ülkeler arasında politika aracı olarak kullanılmasına mı şahit olacağız?” dedi.
20. asrın ortasından sonuna doğru dünyaya bir küreselleşme anlayışı dayatılmaya çalışıldığını söyleyen Soylu,” Dünyayı yönetmek isteyenler, Afrika’yı, Orta Doğu’yu sömürenlerin amacı bugün sosyal medya üzerinden bütün dünyayı, zihinleri etki altına almaktır. İstedikleri gibi yönetmek, kontrol etmek, demokrasiyi itibarsız hale getirmek, devlet yöneticilerini itibarsız hale getirmek, devlet kurumlarını tamamen itibarsız hale getirmektir”dedi.
Beyoğlu’ndaki Terör Saldırısı
Soylu, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı terör saldırısına ilişkin tespitlerinin de olduğunu aktararak, “Bombanın sosyal medya üzerinden yaptırıldığını, yani bir görüşme kanalı üzerinden canlı bir şekilde imal edildiğini söyleyebilirim. Teker teker tarif edildiği, ‘Hacı’ kod adlı Amerika’ya bağlı PYD/PKK terör örgütü mensubunun, hem bombayı yerleştiren, koyan hem de bombayı imal eden ile cep telefonu üzerinden yaptırıldığı bilgileri elimizde açıkça mevcut. Devlet dedikodu yapmaz, bilgiyle çalışır. Kendi tecrübesine, ciddiyetine uygun şekilde çalışır. Yani ilk verilen ifadelerde ‘ben bilmiyorum, ben bunu çikolata paketi sanıyordum’ sözleri elbette gerçeği yansıtmıyor. Bizatihi o ifadeleri verenin ağzından olayın bütün ayrıntıları, işini iyi bilen Türk Polis teşkilatı ve savcıları tarafından devlet kayıtlarına geçmiştir. Allah’a çok şükür aciz değiliz. Hiçbir işi açıkta bırakıyor değiliz.” değerlendirmesinde bulundu.
“FETÖ’nün Dijital Materyalinin Yüzde 98’i İncelendi”
Türkiye’nin siber güvenlik anlamında önemli ve hızlı adımlar attığına dikkati çeken Soylu, “Türkiye siber güvenlik alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldi. Dijital teröristlere de artık dijital sarı torbalar giydiriyoruz. Bu noktaya zorlu bir yoldan geldik. 15 Temmuz öncesi FETÖ’nün en çok yuvalandığı, içini boşalttığı alan siber güvenlik alanıydı. Devleti siber güvenlik alanındaki saldırılara karşı savunmasız bırakmıştı, bütün kapasitemizi işlevsiz hale getirmişti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun. Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’a teşekkür ediyorum. Hiçbir alanın boş bırakılmadığı gibi Cumhurbaşkanı’mız siber alanında da önümüzü açtı, destek oldu.” ifadesini kullandı.
İçişleri Bakanımız, siber güvenlik alanındaki birimleri yapılandırdıklarını anlatarak, şunları kaydetti: “O birimlerimizi yeniden yapılandırdık. Personel ve ekipman takviyesi yaptık. FETÖ’den ne kadar veri çıkabileceğini bilmiyorduk. Tahminimiz dijital materyallerinin 750 bin civarında olabileceğiydi. 2 milyon 800 bin dijital materyale kadar ulaştık. FETÖ’nün kalemlerinin en fazla hedef tahtasına koyduğu noktalardan birisidir. Canlarını çok acıttık. Daha da acıtmaya çalışacağız.15 Temmuz öncesinde yılda ortalama 45 bin dijital materyal inceliyorduk, bugün bu sayı 780 bin yükseldi. Emniyet Genel Müdürlüğümüze 15 Temmuz sonrası intikal eden 2 milyon 829 bin 764 dijital materyalin yüzde 98’lik kısmının incelemesini tamamladık. Bunlar tamamlanmamış olsaydı FETÖ ile ilgili davalar hala devam ediyor olacaktı, yumağın ucunu bulup gerisini bulamayacaktık, bir istihbarat örgütü olarak tüm dünyanın başına bela edilmeye çalışılan FETÖ’yü çözemeyecektik. Bu kapasitemiz FETÖ’yü olduğu kadar bu örgütü dünyanın başına bela eden Amerika ve buradaki uzantılarını da rahatsız etmektedir. Bu rahatsızlık devam edecek. Sadece 2022 yılında 1178 planlı ve plansız operasyon yaptık, 7 bin 588 şahıs hakkında adli işlem başlattık. Suçtan elde edilen 8 milyon 950 bin lira nakit para, 39 milyon 670 bin lira değerinde mal varlığına el koyduk.”
“Sosyal Medyaya Karşı Dikkatli Olun”
Soylu, 2022’de terör örgütü yanlısı yorum ve paylaşım yapan 132 bin 310 sosyal medya hesabı tespit ettiklerini söyledi. Bu hesaplardan 67 bin 385’inin kullanıcısını bulduklarını, suç unsuru içeren 9 bin 314 kullanıcıyı yakalayarak adli makamlara teslim ettiklerini belirten İçişleri Bakanımız, dijital imkanların günlük yaşamı ve iş hayatını kolaylaştırmanın yanında güvenlik açısından da yeni kaygıların gelişmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Toplam kullanılan Twitter hesaplarının 3’de 1’inin bot ve terör destekçisi olduğunu söyleyen Soylu, “Bu alanın temiz ve masum bir alan olduğunu, bu alanın uluslararası istihbarat örgütlerinin etkisi altında bir alan olmadığını kimse bize söyleyemez.” diye konuştu. Vatandaşlara seslenen İçişleri Bakanımız, “Sosyal medyaya karşı dikkatli olun. Doğru ve yanlış, bilgiden emin olmadan, zihin pencerenizden süzmeden dalgaların üzerinden sörf yapmayın. Net bir şekilde burada hem bot hesapların, hem PKK ve FETÖ destekli hesapların olduğu kurgulanmış sosyal medya tablosuyla karşı karşıyasınız.” dedi.
“El Konulan Para Miktarı 2021 Yılına Göre 85 Kat Artmıştır”
7 gün 24 saat esasıyla sanal devriye faaliyetlerini yürüttüklerini ifade eden Soylu, “Başkanlığımız koordinesinde yürütülen soruşturmalar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 129 artış göstermiştir. Bu operasyonlarda yakalanan şahısların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artmış ve 3 bin 836 rakamına ulaşmıştır. El konulan para miktarı 2021 yılına göre 85 kat artmıştır.”dedi.
“Siberay Projesinden Fayda Gördük”
Siberay Projesi’nden ciddi fayda gördüklerini söyleyen Soylu, “Güzel bir uyarımız var. ‘Bedava peynir fare kapanında olur.’ Lütfen o reklamlara, ‘kısa yoldan zengin oldum’ gibi gerçek kişiymiş gibi yapılan sosyal medya paylaşımlarına, altındaki yorumlara inanmayınız. Bunların görüntülerini alıp bizimle paylaşın. Bunların tamamı dolandırıcılık şebekeleridir. İnsanları borçlandırıyorlar ve kendilerine bağlıyorlar, neredeyse tüm varlıklarını ele geçirip onları elemanlaştırıyorlar. 2021 ve 2022 yıllarında yasa dışı bahis yaptıkları tespit edilen internet sitelerine ciddi baskı uyguladık. 2021’de 6 bin 252 URL, 2022’de 6 bin 393 URL’yi erişime kapatmak için BTK’na ilettik.” ifadelerini kullandı. Her türlü suçla aynı kararlılıkla mücadele ettiklerini, ortaya koydukları bu mücadeleyle birilerini üzdüklerini, üzmeye de devam edeceklerini ifade eden Soylu, “Bundan da gurur duyuyoruz. Zaman zaman ortaya attıkları asılsız iddiaları, verdiğimiz rahatsızlığın ispatı olarak görüyoruz.” dedi.