POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
7.669 ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİSİ MEZUN OLDU
7.669 ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİSİ MEZUN OLDU

2020 Yılı Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Temel Eğitimini başarıyla tamamlayarak Emniyet Teşkilatına katılmaya hak kazanan toplam 7 bin 669 öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi. Törende konuşan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, “Bekçilerimizin ortaya koyduğu performanstan, bugüne kadar ortaya koyduğu çalışmalardan ve gayretten memnunuz” dedi.

2020 Yılı Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Temel Eğitimini başarıyla tamamlayan 7 bin 669 öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi. Mezun olacak öğrencilerin yerlerini alması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende dönem birincisi Okan Aktan mezunlar adına bir konuşma yaptı ve yaş kütüğüne plaket çaktı. Konuşmalarına başlamadan önce burada bulunan katılımcıları selamlayan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, “Değerli arkadaşlarım müsaadeniz ile şöyle bir değerlendirmede bulunmak isterim 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra bu ülkede güvenlikle ilgili kamu görevi yapan herkes aslında yeni bir anlayışın yeni bir dönemin bir anlamda tarihi bir değişimin içerisinde yer almıştır. Çünkü Türkiye pek çok sahada olduğu gibi güvenlik sahasında da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde özellikle o tarihten sonra yeni bir stratejik değişim ortaya koymuştur. Bunu anlamak doğru tarif etmek ve kendimizi bu stratejiden doğru konumlamak görevlerimizdeki başarıyla doğrudan alakalıdır. Bir yandan varlığınızı tehdit eden terör gibi alanlara elbette ki mücadele için kapasite ürettik teknik ve beşeri kapasitemizi artırdık ve yeni bir konsept geliştirdik. Diğer yandan da doğrudan bireyi ilgilendiren trafik, uyuşturucu, siber suçlar, asayiş gibi alanlarda aynı şekilde kapasite artışı ve stratejik yaklaşımlar sergiledik” ifadelerini kullandı.

Önleyici Aşayiş Hizmetleri

Önleyici asayiş hizmetlerinde 2016 sonrası en belirgin adımın hiç şüphesiz Çarşı ve Mahalle Bekçileri olduğuna vurgu yapan İçişleri Bakanımız, “Sayın Cumhurbaşkanımızın doğrudan talimatlarıyla yola çıktık. Sayın Cumhurbaşkanımızın bana verdiği talimatı çok net bir şekilde hatırlıyorum. Benim vatandaşım gece evinde uyurken Bekçi düdüğünün sesini duyacak. Bu onun asayişini bozmaya çalışanları da endişeye sevk edecek, ürkütecek, korkutacak. Bugün mezun olacak 7 bin 669 arkadaşımızla birlikte toplam bekçi sayımız 28 bin 773 olacak. 15 Temmuz’dan sonra dün gece yarısına kadar Bakan Yardımcılarımız, Sayın Genel Müdürümüz, Polis Akademisi Başkanımız, Genel Müdür Yardımcılarımızla birlikte bir gelecek projeksiyonu ortaya koymak adına hakikaten uzun bir çalışma yaptık. Orada da konuştuk” dedi.

Bekçilere Teşekkür

Konuşmalarına Çarşı ve Mahalle Bekçilerimize seslenerek devam eden İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, “Kıymetli Bekçi Arkadaşlarım, sizin sorumluluğunuz çok yüksek. Çünkü siz 219 bin başvuru arasından seçilen 7 bin 669 kişisiniz. 3 aylık eğitim döneminizde hem ardından 2 aylık gittiğiniz il ve ilçelerdeki saha eğitiminizde muhakkak ki bundan sonraki mesleki hayatınızda bunun sorumluluğunu peşinizde taşıyacaksınız. Size peşinen bir teşekkürüm var. Henüz daha eğitiminizi almadan önce biz size ulvi bir görev verdik ve bu ulvi görevi de hiç yüksünmeden başarıyla yerine getirdiniz. Sizi salgın sebebiyle mücadelede oluşturduğumuz dünyada örneğine henüz rastlamadığımız Vefa Sosyal Destek Gruplarında görevlendirdik. Hakikaten ortaya koyduğunuz hizmet ve adanmışlık aynı zamanda oluşturduğunuz memnuniyet takdire değerdir. Zaten hayırlı bir iş yapacaksınız. Ama bu millete çok hayırlı bir adımla yola çıktınız. Onun için her birinizden Allah razı olsun. Tebrik ediyoruz, teşekkür ediyoruz ve takdir ediyoruz. Vefa Sosyal Destek Gruplarında görev yapan, hala görevine devam eden bütün arkadaşlarımızı, tüm kamu görevlilerini, tüm sivil toplum örgütü mensuplarını, her birini ayrı ayrı kutluyor, tebrik ediyor, teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Güvenli Şehirler

Güvenli Şehirler yaklaşımını hatırlatan İçişleri Bakanımız, “Bu yaklaşım çerçevesinde stratejilerimizi, politikalarımızı, değerlendirmelerimizi, izlenimlerimizi ortaya koyuyoruz. Çarşı ve Mahalle Bekçilerimiz 01 Eylül 2018 - 31 Ağustos 2020 arasında toplam 5 bin 630 hırsızlık olayına müdahale etmişlerdir.  Bin 294 kayıp çocuğun bulunup, ailesine teslim edilmesini sağlamışlardır. 18 yaşın üstündeki 4 bin 165 şahsın bulunmasını ve aranma kaydı olan 88 bin 746 şahıs hakkında da işlem yapılmasını temin etmişlerdir. Bunun haricinde el bombasından uzun namlulu silaha kadar pek çok suç aletinin yakalanmasına, ciddi miktarda da uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde de yine bu arkadaşlarımız rol almışlardır.‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’. Hakikaten bekçilerimizin ortaya koyduğu performanstan bugüne kadar ortaya koyduğu çalışmalardan ve gayretten memnunuz. Ama şimdi onun gerek hem kanunlar çerçevesinde hem temel insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde hem de etkili müdahale çerçevesinde iki tık daha üç tık daha yukarı çıkarmak azmindeyiz kararındayız” ifadelerine yer verdi.

“Şehirlerimiz Bekçilerimize Emanettir”

Personelimizin görevini ifa ederken çelik gibi bir irade, yüksek sorumluluk bilinci, vatan ve millet aşkı, akıl ve vicdan rehberliğinde görevini yerine getirdiğini ve milletimize en iyi şekilde hizmet etmesi için tüm imkanların seferber edildiğini vurgulayan Emniyet Genel Müdürümüz Mehmet Aktaş ise, “Bu minvalde daha güvenli ve daha huzurlu şehirlerin inşası ve ihyası noktasında yeni görev alanları oluşturulmakta, yeni hizmetler ve projeler hayata geçirilmektedir. Yenilikçi anlayışımızla şehir güvenliğinde eskiden beri var olan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğinin tarihi misyonunu korurken, daha donanımlı ve daha modern bir yapıya kavuşturarak yeniden işlerlik kazandırdık. Şehirlerimizi mahalle mahalle, sokak sokak koruyarak, suçluların korkulu rüyası olan Çarşı ve Mahalle Bekçilerimiz, insanımızın başını yastığa huzurla koyması için her şart altında, sokakları adımlamakta ve huzurlu sabahların güvencesi olmaktadır. 83 milyonun rahatı ve güvenliği için şehirlerimiz; özellikle geceleri gözümüz ve kulağımız olan bekçilerimize emanettir” dedi.

2 Ay Staj Yapılacak

Çarşı ve Mahalle Bekçiliği uygulamasına değinen Emniyet Genel Müdürümüz, “Asayiş hizmetlerine önemli katkılar sunarak insanımıza güven veren Çarşı ve Mahalle Bekçiliği uygulamamızda olduğu gibi;  insani değerlerle beslenen, eğitimle desteklenen ve tecrübe aktarımıyla güçlenen yeni uygulamalarımız ve çalışmalarımızla, sahada her geçen gün daha olumlu sonuçlar alacağımıza inancımız tamdır” ifadelerini kullandı. Törende konuşan Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak ise, “Bugün eğitimlerini başarıyla tamamlayan 294’ü Kırşehir POMEM olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde başkanlığımıza bağlı 25 okulumuzdan toplam 7 bin 669 çarşı ve mahalle bekçimizi mezun edip teşkilatımız saflarına katıyoruz. Burada mezuniyetinde bulunduğumuz çarşı ve mahalle bekçilerimiz, pandemi sürecinin olumsuz şartlarına rağmen, hiç çarşı izni dahi kullanmadan, 3 aylık yoğun ve zorlu bekçilik temel eğitimlerini başarı ile tamamlamışlardır. Atandıkları illerde alacakları 2 aylık staj eğitimiyle birlikte, ülkemizin dört bir yanında milletimize hizmet etmek için göreve başlayacaklardır.

Zorlu eğitimlerinin başarı ile bitiren tüm bekçilerimizi ve onları bu vatana hayırlı evlatlar olarak yetiştirip bize emanet eden anne ve babalarını can-ı gönülden kutluyorum” ifadelerini kullandı. Tören, dereceye giren ilk üç öğrenciye hediyelerinin verilmesi, mezun olan öğrencilerin yemin etmesi hatıra fotoğrafı çekimi ve tören geçişinin ardından sona erdi.