POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
AFGAN ULUSAL POLİS EĞİTİMİ
AFGAN ULUSAL POLİS EĞİTİMİ

AFGAN ULUSAL POLİS EĞİTİMİ

05 Mart 2011 tarihinde Kabil’de imzalanan Afgan Ulusal Polisinin Eğitilmesi ve Kapasitesinin Geliştirilmesi Hususunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Muhtırası’na istinaden Afgan Ulusal Polisine ülkemizde eğitim verilmektedir. Afgan Ulusal Polisinin Eğitimi masrafları Japonya Hükümeti, Afganistan Kamu Düzeni Fonu (LOTFA), Afganistan Birleşik Güvenli Geçiş Komutanlığı (CSTC-A) tarafından karşılanmakta. Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde yürütülen projeye Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından eğitim desteği, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ise eğitim ve teknik destek sağlanıyor.

Okulda Afgan Ulusal Polisine yönelik olarak konusunda uzman Türk eğiticiler tarafından; Aile İçi Şiddet, Anlaşmazlıkların Çözümlenmesi ve Arabuluculuk, Arama Teknikleri, Bilgisayar Becerileri, Bomba, Mayın ve Patlayıcı Maddeler, Çocuk Suçluluğu, Davranış Tespiti Eğitimi, Delillendirme, Yakalama ve Tutuklama, Etik ve Değerler, Güvenlik Cihazlarının Kullanımı, Harita, İletişim Becerileri, İlkyardım, İnsan Hakları, Kadın Polislerin İş Ortamında Karşılaştıkları Zorlukları ve Cinsel Taciz, Liderlik ve Yönetim Becerileri, Lojistik, Madde Bağımlılığı ve Narkotik Maddeler, Mülakat ve Sorgulama Teknikleri, Olay Yeri İnceleme ve Delil Toplama, Önleyici Hizmetler, Pasaport ve Seyahat Belgeleri Sahteciliği, Polis Merkezindeki Görevler, Polis Müdahale Yöntem ve Teknikleri, Rapor Yazma ve İfade Alma Teknikleri, Suç Soruşturmaları Yöntemleri ve Diğer Suçlar, Tabanca AK 47 ve M16 Eğitimi, Toplum Destekli Polislik, Telsiz Kullanımı, Terörizm ve Mücadele, Tesis Koruma, Trafik ve Sürücü Eğitimine Giriş, Uygulamalı Polislik Eğitimi, Yolsuzlukla Mücadele dersleri olmak üzere 34 (Otuz Dört) modül, Afgan eğiticiler tarafından ise Afgan Anayasası, Afgan Ceza Kanunu, Afganistan’ın Sınır Komşuları, Cem Nizam, Afgan Polis Hukuku, Afganistan Polisinin Yasal Hukuku, Resmi Yazışmalar olmak üzere 7 toplamda 41 (Kırk Bir) modül ders veriliyor.

Öğrencilere Yönelik Sosyal Aktiviteler Gerçekleştirildi

Öğrencilere yönelik olarak sosyal aktivite kapsamında, 6 aylık eğitim dönemi boyunca 6 (altı) günlük İstanbul, Bolu, Ankara eğitim gezisi, 3 günlük Kayseri, Nevşehir, Konya gezisi düzenlenmiş olup, Sivas POMEM yerleşkesinde bulunan piknik alanlarında piknik organizasyonları tertip edilmiş, ayrıca iki haftada bir öğrencilerin kültürel ve mesleki açıdan gelişimlerini olumlu etkileyecek, kendi sosyo-kültürel yapıları da göz önünde bulundurularak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi başta olmak üzere Sivas Valiliği, Sivas İl Emniyet Müdürlüğü, Sivas Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sivas İl Müftülüğü, Sivas AFAD Müdürlüklerinde görevli alanında uzman personeller tarafından; Zaman Yönetimi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Doğal Kaynakların Korunmasında Çevre Yönetiminin Etkinliği, İslam’da Kardeşlik ve Komşuluk Hukuku, İslam Toplumlarında Kadının Rolü, Evlilik ve Evlilik Öncesi Eş Seçimi, Psikolojik Rahatsızlıklarla ve Stresle Başa Çıkmanın Yolları, Cinsiyet Kültüründe Kadın Kimliği, İslam’da Evlilik ve Nikah Meselesi konularında konferanslar verilmiştir.

Bugüne kadar Afgan erkek polislerine yönelik olarak düzenlenen 4 eğitim döneminde bin 954,  Afgan kadın polislerine yönelik olarak düzenlenen bu dönem de dahil 8 eğitim döneminde bin 494 kişi eğitildi. Kadın ve erkek kursiyerlere yönelik olarak beş 5 dönem halinde düzenlenen Kapasite Geliştirme ve Uzmanlık Eğitimleri kapsamında toplam 274 kişi eğitilerek toplam 16 dönemde 3 bin 562 Afgan polisine eğitim verildi. 11 Nisan 2020 tarihinde tamamlanması planlanan ancak dünya genelinde salgın hastalık olarak seyrini devam ettiren Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sebebi ile İçişleri Bakanlığımızın 13.03.2020 tarihli  Koronavirüs (Covid-19) konulu emir yazılarına istinaden 16.03.2020 tarihinde sonlandırılan 8. Dönem Afgan Kadın Temel ve İleri Seviye Polislik Eğitimi ile birlikte toplam Afgan kadın polis mezun sayısı 3 bin 810 oldu.

Polis Akademisi Mezunu, Afganistan’da Üst Düzey Göreve Atandı

Türkiye Polis Akademisi mezunu Zala Zazai, Afganistan’ın Host vilayetinde Suçlarla Mücadele Daire Başkanı olarak atanarak, bir ilki gerçekleştirdi. Genç Zazai, Taliban öncülüğündeki ayaklanmada büyük hasar gören Host şehrindeki görevine başlamadan önce Türkiye’de Polis Akademisi’nde eğitim aldı. Düzenlenen “Uluslararası Afgan Polisi Temel ve İleri Seviye Eğitimi” Programından 2020 Nisan ayında “Pekiyi” derecesiyle mezun oldu.

Kendisi için tertip edilen yemin töreninde konuşan Zazai, topluma elinden gelen en iyi şekilde hizmet edeceğine ant içti. Twitter’dan yaptığı açıklamada da şunları ifade etti: “Bugün, güzel Host’ta resmen görevime başlıyorum. Ülkeme hizmet etmekten gurur duyuyorum. Görevimde hep dürüst olacağıma söz veriyorum.”

Polis Akademisi Başkanlığı edindiği kabiliyet ve tecrübelerini gerek yabancı polis teşkilatları gerek yurt içi kamu kurum ve kuruluşların güvenliğini sağlayan birimlerle paylaşmaya devam ediyor. Akademi, bu kapsamda yabancı ülkeler ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla imzalanan uluslararası anlaşmalar, protokol ve muhtıralar doğrultusunda gelen talepleri değerlendirerek eğitim faaliyetleri gerçekleştirdi.

Buna göre, 2015-2019 yıllarını kapsayan son 5 yılda, 75 farklı ülkeye yönelik 2 bin 156 uluslararası eğitim düzenlendi. Eğitimlere ülkelerin güvenlik birimlerinde görevli 35 bin 308 kursiyer katıldı. Bunların içerisinde Afgan polisleri önemli bir yer teşkil etti.

Haber Linki: https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/afghanistan-turkey-trained-female-cop-gets-senior-post/1869962