POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
ASAYİŞ SUÇLARI İLE MÜCADELE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
ASAYİŞ SUÇLARI İLE MÜCADELE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

 

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’nun katılımlarıyla “Asayiş Suçları ile Mücadele Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU, İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Muhterem İNCE, Emniyet Genel Müdürü Sayın Celal UZUNKAYA, Jandarma Genel Komutanı Sayın Orgeneral Arif ÇETİN, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ve 81 ilimizin asayişten sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcıları ile Şube Müdürleri katıldı.

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU konuşmasında 2018 yılının Türk Polis Teşkilatı için çok parlak geçtiği, 2019 yılının da gerçekleşen projeler ve ortaya konan sonuçlarla bu başarının artarak devam edeceği temennisinde bulundu. Konuşmasının devamında asayiş suçlarındaki oranlara değinen Soylu şu ifadeleri kullandı:

 “Ankara’da 2017 yılında günlük evden hırsızlık sayısı 30, 2018 yılında bu sayı 10’a düştü. Ankara’da günlük evden yapılan hırsızlık sayısı ise %67 azaldı. Aynı şekilde İstanbul’da günlük ortalama evden hırsızlık 2017 yılında %78’di, 2018 yılında %54’e düştü. İzmir aynı şekilde günlük ortalama evden hırsızlık sayısı 19’dan 8’e düştü. Genel olarak malvarlığına karşı işlenen suçlarda 2017 yılına göre 2018 yılında %10,2 azalış sağlandı. Buradan açıkça görünüyor ki önleyici çalışmalar hem suçu, hem suçluyu, hem de mağduriyeti azaltır. Yine aynı şekilde kadına yönelik şiddet suçlarında da azalma yönünde ciddi kazanımlar elde ettik. Türkiye hem uluslararası raporlara göre, hem de kendi raporlarımıza göre kadına yönelik şiddet noktasında İngiltere, Almanya ve Danimarka gibi ülkelerin altında yer alıyor.

“Kadın Cinayetleri %21 azaldı”

 2017 yılında kadın cinayeti sayımız 353’tü. 2018 yılında bu sayı 279 oldu. Bu da aslen önleyiciliğin ortaya koyduğu bir sonuç olarak değerlendirilmektedir. Yani ülke genelinde bu konuda %21 oranında bir azalış olduğu görülmektedir. Tabi ki bunlar kendiliğinden olmadı. Önemli bir gayret içerisindeki hükümetimiz, bakanlıklarımız ama özellikle kolluk kuvvetlerimizin bu konuda uyguladığı yöntemlerle birlikte bunun için projeler geliştiriyoruz. Bu noktada özellikle KADES uygulamasının önemli bir adım olduğunu ifade etmek istiyorum. 2018 yılı Mart ayında başladığımız bu uygulama ile geldiğimiz kullanıcı sayısı maalesef henüz istediğimiz düzeyde değil. Hali hazırda 28 bin 53 aktif kullanıcı sayısı var. Uygulama ile bu güne kadar 7 bin 782 ihbar alınmış ve müdahale edilmiş.” dedi.

Asayiş hizmetlerinin birçok noktasında önemli kazanımlar elde edildiğinden bahseden Soylu, “Asayiş hizmetlerinde kullanılan motosiklet sayımızı bin 629’a yükselttik. 2019 yılında da alımlara devam edeceğiz. Bu sayede hem asayiş uygulamalarında hem ekiplerimizin olaylara müdahalesinde hem de görünürlüğün artmasında olsun etkinliğimizi iyi bir seviyeye yükseltmiş olduk.” vurgusu yaptı. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimizin güvenliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan “Okul çevrelerinde meydana gelen asayiş olaylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre ki okulların etrafında polis olduğu için, asayiş olaylarının daha fazla artmasına rağmen, geçen seneye göre %11,2 bir azalım elde edildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Güven Masaları Kuruluyor

Soylu “Polis Merkez Amirliklerimiz bizim ilk vitrinimizdir. Dolayısıyla buradaki ilişkiyi doğru tespit etmek zorundayız. Bu amaçla Polis Merkez Amirliklerimize “Güven Masaları” kuruyoruz. Vatandaşımızın ilk başvurusunu, şikayetini ifa eden, iş ve işlemlerin tek bir noktadan devam etmesini, polis vatandaş ilişkimizin çok daha sağlıklı olabilmesini sağlayan bir sistemdir.” vurgusu yaptı.

Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal UZUNKAYA ise konuşmasına “Emniyet teşkilatımız 174 yıldır her kademedeki personeliyle ülkemizin huzur ve güven içerisinde yaşaması, milli birlik ve beraberliğimizin temin ve tesisi için mesai mefhumu gözetmeksizin her şart altında güvenlik hizmeti vermektedir.” diyerek başladı. Uzunkaya, “Verilen güvenlik hizmetleri arasında en çok öne çıkan, ülke genelinde en yaygın şekilde huzur ve güvenliği tehdit eden asayiş suçlarıdır. Asayiş suçlarıyla mücadeledeki ana politikamız; planlı, projeli, teşhis-analiz-çözüm odaklı ve çok yönlü güvenlik yaklaşımları üzerine bina edilmiştir. Bu değerlendirme toplantısının asayiş suçlarının önlenmesinde, polisin soruşturma kapasitesinin artırılmasında ve olayların aydınlatılarak faillerin yakalanmasında çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantıda sayısal veriler üzerinden değerlendirme yapan Uzunkaya, “Asayiş hizmetlerinin personel, araç ve gereçle güçlendirilmesinden de bahsederek, “Kayıp Alarm Projesi”, “Kimlik Bildirim Sistemi Projesi”, “Polis Ajandası Projesi”, “KADES Projesi”, “Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi”, “Kimliği Belirsiz Cesetler Projesi”, “Akaryakıt Takip Sistemi Projesi”, “Güven Masası Projesi”, “Hizmetin Yerinde İfası Projesi”, “Kısa Mesaj (SMS) İle Bilgilendirme Projesi”, “Mobil Park Projesi”, “ÇOGEP Projesi” de tek tek hayata geçilerek suçla mücadelede etkin rol oynamaları sağlanmıştır.” dedi.