POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken İç Güvenlik Eğitimi ve 20. Dönem Savaş Muhabirleri Eğitimi Sertifika Töreni
Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken İç Güvenlik Eğitimi ve 20. Dönem Savaş Muhabirleri Eğitimi Sertifika Töreni

     İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Polis Akademisi Başkanlığı’nda, Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken İç Güvenlik Eğitimi ve 20. Dönem Savaş Muhabirleri Eğitimi Sertifika Töreni düzenlendi.

   Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken İç Güvenlik Eğitimi ve 20. Dönem Savaş Muhabirleri Eğitimi Sertifika Töreni düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirilen programa ayrıca; Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Murat Bulut, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serkan Kayalar ve üst düzey yöneticiler katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 21’inci yüzyılın Türkiye’nin dirilişi olduğunu ifade ederek, “Türkiye bir taraftan terör vesayetini ortadan kaldırdı, bir taraftan da kendi bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklarını ortadan kaldırdı. Türkiye altyapısını hazırladı. Bugün attığımız adımlar 21’inci yüzyılda Türkiye’nin dirilişidir. Bizden sonraki nesiller daha çok göreceklerdir. O yüzden sorumluluğumuz başkadır. Biz teslimiyet içerisinde bir ülke idame etmiyoruz.
     Bizim hedeflerimiz var. Biz hedeflerimizi büyüttükçe tehditler de büyüyecek” diye konuştu.
   Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Gine Bissau Cumhurbaşkanının muhafızlarını eğittiğini ve bu muhafızların 2 ay önce ülkede gerçekleştirilmek istenen darbeyi engellediğini anlatan Soylu, ekonomik krizin yaşandığı Libya’da 0-2 yaş aralığındaki çocukların mama ve süt ihtiyaçlarının yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla karşılandığını ifade etti. Bakan Soylu, 120’yi aşkın ülkeye güvenlik eğitimleri verdiklerini aktararak, “Polis Akademimiz, yüzlerce yabancıya eğitim veriyor. 120 ülkenin üzerinde şu anda Emniyet Genel Müdürlüğümüzün, Jandarma Genel Komutanlığımızın ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızın eğitimleri var. Dünyada birçok ülkeye siber eğitim veriyoruz” dedi.
   Gece gündüz demeden Türkiye’nin geleceği için çalıştıklarını söyleyen Bakan Soylu, “Biz bütün teşkilatlarımızı bir biriyle konuşturan, operasyon kabiliyetini geliştiren bir süreci geleceğe taşıyoruz.
   Narkotiğin yaptığı ‘Asena’ projesi, dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Binlerce verinin ortaya koyduğu sonucu izleyerek, sadece verilerle uyuşturucu kaçakçılığını yüzde 70 yakalayabilen bir programı ortaya koydular. Biz dünyadaki ülkelerden siberimiz ile alakalı eğitim taleplerini yetiştiremiyoruz. FETÖ’nün, Siber Başkanlığını nasıl hançerlediğini biliriz. Türk Polis Teşkilatı, tarihinin en güçlü ve en donanımlı dönemindedir” ifadelerine yer verdi. Soylu, “Biz şu anda Cumhuriyet’in birinci yüzyılındayız ve şu anda Cumhuriyetin ikinci asrına doğru yürüyoruz. Hepimizin bir ödevi var, hepimizin ödevi şudur, 2023 yılında Cumhuriyet’in birinci asrından ikinci asrına geçerken; ki bu bizim neslimize hep beraber nasip olacak; karnemizi en iyi derecede tutmaktır. Uyuşturucuyla mücadelede sokaklarda uyuşturucu satıcısı bırakmamaktır, dağlarda terörist bırakmamaktır, bu ülkenin ailelerini bölmek, parçalamak isteyenlere karşı sanal kumar ve bahsin nefesini kesmektir, dolandırıcılara aman vermemektir.” diye konuştu.
    Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş da “Emniyet Teşkilatımızın gücünü perçinlemek, vatandaşımıza çok daha nitelikli bir güvenlik hizmeti sunmak, kamu düzenini tesis etmek için gereken adımları tereddütsüz atıyoruz. Hepinizin yakından takip ettiği üzere; güçlü bir eğitimle oluşturduğumuz nitelikli personel yapımızla, yüksek standartlı teknik altyapı ve donanımımızla modern çağın gereklerine uygun teknoloji kullanımı ile dünya ölçeğindeki saygınlığımızı her geçen gün daha da artırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
    Teorik eğitimlerin, sahadaki tecrübe paylaşımlarıyla desteklenerek mesleki gelişimin güçlenmesine, bilgi ve tecrübe aktarımına imkân sağlandığını belirten Aktaş, “Sahip olduğumuz birikimimizi ve tecrübemizi, talep eden 100’den fazla ülke polis teşkilatı ile de paylaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Elbette ki, geldiğimiz noktayı hiçbir zaman yeterli görmüyor, başarı çıtamızı her geçen gün daha da yükselterek, daha iyi ve daha ileri noktaları hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Konuşmasında öğrencilere seslenen Aktaş, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yaklaşırken, “Sizler, bu eğitim süreçlerini en faydalı ve en verimli şekilde değerlendirecek, her bir tecrübeye, her bir bilgiye kulak verecek, donanım ve kazanımlarınızı yeteneklerinizle de birleştirerek aziz milletimize hizmet etmenin şerefine erişeceksiniz. Sizleri, “daima hazır” olarak yetiştiren kıymetli eğitim kadromuza ve bugünlere getiren saygıdeğer ailelerinize de şükranlarımı sunuyorum. İnanıyorum ki sizler, ülkemizin dört bir yanında güvenli şehirlerin, gülen yüzlerin teminatı olacaksınız.”  diye konuştu.
    Aktaş, “Güvenlik parametrelerinin değiştiği içinde bulunduğumuz yüzyılda, bilgilendirme faaliyetlerini yürütenlerin güvenliğinin sağlanması da çok büyük önem arz etmektedir. Kamuoyunun en doğru şekilde bilgi alması için görevlerini büyük bir özveriyle ifa eden savaş muhabirleri, meşakkatli ve bir o kadar da sorumluluk gerektiren bir mesleği, zorlu şartlarda icra etmektedirler.” dedi. Emniyet Genel Müdürü, “Düzenlediğimiz bu eğitim programı; olağanüstü durumlarda görev yapan sizlerin, bir taraftan güvenliğinizi sağlamayı, diğer taraftan da ilkeli ve etik habercilik yaparak gerçeği en doğru şekilde ulaştırmasını amaçlamaktadır. Ayrıca eğitim süresince, dünyanın “gerçeği” görmesi ve “doğruyu” bilmesi noktasında titiz ve hassas bir rol üstlenen sizlere, zorlu şartlarda hayatta kalmanızı sağlayıcı bilgiler de aktarılmıştır. 26 ayrı başlıkta verilen eğitim sürecini tamamlayan siz değerli basın mensuplarımız, uluslararası arenada geçerliliği olan ‘savaş muhabirliği sertifikası’ almaya hak kazanmıştır. Hepinizi bu vesileyle tebrik ediyorum. Bu eğitim sürecini başarıyla tamamlayan siz değerli basın mensuplarımıza görevlerinizde üstün başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı. 
    Programda konuşan Polis Akademisi Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Çolak ise son yıllarda Türkiye’nin uluslararası arenada gittikçe artan gücü ve öneminin, Cumhuriyet tarihinin en sert meydan okumalarını ve güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Yeni tür güvenlik sorunlarıyla baş edebilmek için başarı anlamında Cumhuriyet tarihinin zirvesinde olan teşkilatımızı her daim geliştirip, güçlendirmemiz gerekmektedir. Köklü bir tarihe ve tecrübe birikimine dayanan Türk Polis Teşkilatını yeni bilgiler, donanım ve teçhizatla sürekli güçlendirerek bu zorlu günlere daha iyi hazırlamamız gerekecektir. İşte bunu layıkıyla yapabilirsek gittikçe büyüyen ve güçlü bir uluslararası aktör haline gelen Türkiye’nin gelişmiş özgür, demokratik ülkeler arasındaki yerini daha da sağlamlaştırmış olacağız.” dedi.  Bu anlamda polis eğitimini de her daim güncelleyip yenilediklerine dikkat çeken Çolak, “Teşkilatımızın 170 yıllık köklü geleneği gibi çok köklü de bir polis eğitimi geleneğimiz var. İlk kurumsal polis eğitimi 1891 yılında başlamış, 1910’larla birlikte polis okullarıyla yeni bir formata bürünmüş, bugün Polis Akademisinin temelini oluşturan 1937’de açılan Polis Enstitüsü ile yeni bir aşamaya geçilerek polis eğitiminde çağdaş medeniyet seviyesi büyük ölçüde yakalamıştır. Bu gelenek üzerinde kendimizi her daim yenileyerek yolumuza devam ediyoruz” dedi. 
    Tören kursiyerlere sertifikalarının verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.