POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Dedektör Polis Köpekleri Suçu Kokluyor
Dedektör Polis Köpekleri Suçu Kokluyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM), Polis Görev Köpeklerini ve KEM Polisliğini anlattı.

Halk arasında K9 diye bilinen iş köpekleri, aktif olarak başarılı operasyonların en büyük kahramanları. Görev Arkadaşlarımız olan, polis görev köpeklerinden daha etkin bir dedektör yok. Öyle ki,  alman çoban köpeği 400 milyon koku hücresine sahip olup, insanoğlunun 50 katından fazla bir koku alma haznesiyle yaşıyor. Görev köpekleri hem kokuyu ayırt edebiliyor hem de sınırsız kokuyu hafızasına alıyor. Hafızasına aldığı kokuya tepki veren görev köpekleri hayat kurtarıyor.
Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü, kendilerini tehlikeye atıp hayat kurtaran görev köpeklerinin isimlerini de barınaklara vermeyi unutmuyor.
Köpek Eğitim Merkezi’nde, uzun yıllar çalışan
 uzmanlar Polis Dergisi’nin sorularını cevapladı.

KEM POLİSİ NASIL OLUNUR?
Uzman KEM Polisi; istemenin ve sevmenin ve sorumluluk sahibi olmanın önemli olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca Kem polisi olmak için, köpekle çalışmaya engel bir rahatsızlığın olmaması ön şartlardan birisi. Bu şartlara uygun adaylar sınavlara tabii tutularak başarılı olunması halinde köpek idarecisi olmaya hak kazanıyor. Köpekle ilgilenen arkadaşların 3 kategorisi var. Bunlar; Köpek idarecisi, Köpek eğitmeni ve Köpek uzman eğitmeni.

1.  Köpek idarecisi:  Yazılı aşama ve sözlü mülakatın ardından yönlendirme, ses tonu, dikkat gibi bir çok özelliğine bakılarak oluşan bir eğitim sonucunda kurslardan mezun olan polisler köpek idarecisi olarak görev yapar.
2. Köpek eğitmeni: Alanda en az 5 yıl çalışmış olmak ve gerekli eğitimleri yine KEM de tamamlamış olmak gerekiyor.
3. Köpek uzman eğitmeni: 6 yıl kesintisiz eğitmenlik yapmış olmak  ve tüm branşlarda bizzat diğer köpekleri yetiştiren, eğitim doktrini hazırlamayı bilen ve en az 11 yıl köpekle bir fiili çalışmış,  2 yeterlilik belgesi alan kişiler olabiliyor.

KEM POLİSİ OLMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Hayvan sevgisi ve özverili olması dikkat edilecek hususlardan birincisi.
KEM Polisi; “İdareci ve köpek arasında bir iletişim olması gerekiyor bunun için de kişinin ses tonu ve köpek üzerindeki etkisi de mühimdir. KEM de alınan kurs kısa süreli bir kurs olduğu için, köpekle vakit geçirmek özveri istiyor. Köpekle çalışılan süre boyunca onunla ilgilenilmesi gerekiyor. Çünkü KEM bu konuda kursiyerlere büyük yatırım yapıyor. Ardından hocalarımız köpekle olan iletişimine ses tonuna, herhangi bir korkaklık vs. var mı ona bakıyorlar. Köpekle olan iletişimi ve sağlık durumuna bakılır. Alerjisi yahut bel fıtığı gibi hastalıkları var ise Kem polisi olunmuyor.


KEM DE EĞİTİM ŞEKLİ
Kursiyerler KEM’e geldikleri zaman köpekler onlara zimmetleniyor. Kurs boyunca köpeklerin her şeyiyle idarecisi ilgileniyor. En ufak bir yaradan, köpeğin temizliğine kadar kendisi yapıyor.  Kadrolarına giden Köpek İdarecileri bunları zamanla zaten kendileri yapacakları şekilde yetiştiriliyorlar.  3 aylık kursta köpekle yaşayan idareci, zaten köpeğin çoğu şeyini kursta görmüş oluyor.
Köpekler ihtiyaçlarının görülmesi için önce sabahları barınaktan dışarı çıkartılır. Ardından eğitime başlanır. Şubede yahut dışarıda eğitim verilir. Görev köpekleri zaten toplumla iç içe olacakları için genelde dışarıda çalıştırılır. Devriye atıp stadyum gibi yerlere gidiyorlar. Eğitim bittikten sonra şubeye gelinir. Köpeklerler dinlenmek üzere barınaklara yerleştirilir ve Köpek idarecisi köpeğin mamasını verir. Tamamen takibinden idarecisi sorumludur. Köpekler gün boyu çalıştıkları için dinlenmeye geçerler.


EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN İDARECİLER
Köpekler ve idarecileri mezun olduktan sonra birlikte görev yerlerine gidiyorlar. Göreve başlayacakları ilde barınakları hazır oluyor. Kursu bitirmeye yakın biz görev köpeğimizi hangi birime yollayacaksak o birimle görüşüp barınak, mama, köpeğin ihtiyaç duyduğu her şeyin hazır edilmesi gerektiğini bildiriyoruz.

Köpekle çalışan idareciler KEM’i bir merkez olarak bildikleri için, sürekli buraya bağlıdırlar. Herhangi bir problem olduğunda hemen iletişime geçiyorlar. Veterinerlikle ilgili yahut köpeğin kendisiyle ilgili bir problem olduğunda KEM’de mezun oldukları kurs hocalarıyla irtibata geçiyorlar ve saat mefhumu göz etmeksizin kendilerine cevap veriliyor.

GÖREV KÖPEĞİ SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
KEM Polisi; “Almanya Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Hollanda Çoban Köpeği, Retriever cinsi ve Cocker Spaniel cinsi olan köpekler Polis görev köpeği olmaya daha yatkındırlar. Bu köpeklerin tercih edilmesi ise Ar-Ge çalışmaları sonucunda yapıldı. Aradığımız köpekler, oyuncu olmalı, oyuncağın her koşulda bulabilmeli ve bir görev köpeğinde aranan en büyük özellik tabi ki sağlıklı olmasıdır. Denge ve duyusunun sağlam karakterli olması da mühimdir. Yani köpek idarecisini tanıyacak, onun verdiği komutları yerine getirecek.”


FARKLI BRANŞLARDAKİ KÖPEKLER NASIL EĞİTİLİR?
Uzman KEM Polisi: “Merkezimizdeki uzman eğitmenlerimiz her branşta eğitim veriyorlar. Ancak spesifik branşlar vardır bunlar canlı insan arama, özel operasyon branşları gibi. Bu kurslar çok açılmaz ve spesifik alanda uzman eğitmenler tarafından verilir. Ancak diğer branşları, tüm eğitmenlerimiz kendileri veriyor.”

KEM DE KÖPEKLER NASIL TEMİN EDİLİR?
Önleyici ve caydırıcılıkta kullanılan köpeklerin teminini de KEM sağlıyor. 2012 yılında Yavru üretim ve eğitim ünitesi kuran KEM, burada uygun damızlıkta seçilen köpekleri çiftleştirmek suretiyle kendi görev köpeklerimizi üretip, eğitim veriyorlar.
Yavru eğitim ünitesinin çok hassas olduğuna vurgu yapan KEM Polisi, “Bir köpek doğduktan sonra 12 ay bu ünite de eğitim  görür.6 aylığa kadar olan köpeklere yavru, 6 ila 12 aylık köpeklere genç köpek deniyor. Bu konuyla ilgili bu ünitede köpekler uzman eğitmenlerce yetiştiriliyor. Köpekler doğduktan sonra uzman veterinerlerimiz eşliğinde aşıları, sağlık durumlarını kontrol ediliyor.
Köpeklerin ilk eğitim sosyalizyon eğitimi olur. Yavru köpekler büyürken, çevresel etken ve faktörlere alışkın olarak büyümesi gerektiği için engelleri aşma ve problemleri çözme yeteneği öğretiliyor. İnsanların içinde ürkmeme ve korkmaması bu evreyle sağlanmış oluyor.
Ardından arama ve bulma iç güdülerin yönelik çalışmalar başlatıyoruz. Köpeğin karakterine göre köpeğin aktif yahut pasif mi olacağına karar veriliyor. Yavrular 1 yaşına geldiğinde karakterlerine göre eğitim programları planlanıyor.”


POLİS GÖREV KÖPEĞİ BAKIMI
KEM Polisi, Köpeğin aktif olarak 20 dakika aradığına, sonra köpeğin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Polis Görev Köpekleri özellikli görev köpek oldukları için branşları dışında kullanılmaması gerekiyor. Dedektör köpeği, asayiş devriyesi atarsa özelliklerini kaybedebilir. Ayrıca görev köpeklerinin çalışma saatleri tıpkı biz polisler gibi ağır olduğu üzere çabuk yıpranabiliyorlar. Bununla alakalı bizim denetleme testlerimiz yapılıyor. 8 ve 9 yaşlarından sonra köpekler denetleniyor. Hala görev yapabilme özelliği var veya yok ise tespit ediliyor.
Veteriner hekim köpek idarecilerine eğitim veriyor. İl birimlerine danışmanlık hizmeti veriyor. Köpeklerin sağlıklarını takip ediyoruz. Köpeklerin sicil numaraları, belli hakları vardır. Ayrıca silahlar gibi kanuni taşıma prosedürleri, yeme içme ve barınakta kalma şartları vardır. Bir köpeği istemek yetmez sorumluluğunu almak gerektiği üzere köpeği ve idarecisini de 2 yılda bir test ediyoruz. “dedi.

 

 KÖPEK EĞİTİM MERKEZİ (KEM)
Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü; 1997 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP), Avrupa Komisyonu ve Türk Polis Teşkilatı’nı Güçlendirme Vakfı katkıları ile kurulmuş olup, 2002 yılında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı emrine, 2015 yılında Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı bünyesine  katılmıştır.

Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü kurulduğu günden bugüne kadar başta Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi (UNODC), Avrupa Sınır Güvenliği Birimi (FRONTEX) gibi birçok uluslararası kuruluşla işbirliği yapmıştır. Merkezimizdeki eğitimler sadece Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu branşlarla sınırlı kalmamakta ulusal ve uluslararası birçok kurum ve ülkeye de eğitim desteği verilmektedir. 

KEM Şube Müdürlüğü görev köpeklerinin sağlık hizmetlerini uzman veterinerler eşliğinde veterinerlik kliniğinde gerçekleştirilmektedir. Kurumun en özen gösterdiği bölüm görev köpeklerinin sağlık durumlarının yakından takibidir. KEM Şube Müdürlüğü içerisinde her türlü muayene ve ameliyat son teknolojik aletlerle steril ortamda gerçekleştirilir.
KEM Şube Müdürlüğü ihtiyaç duyduğu yavru köpekleri “Yavru Köpek Yetiştirme ve Geliştirme Ünitesi”nden temin eder. Bu ünitede uygun damızlıklardan elde edilen ve özenli bir eğitimden geçen yavru köpekler birer görev köpeği adayıdır.
KEM Şube Müdürlüğü çağın gereksinimlerini yakalamak için; Yenilikçi ve profesyonel köpek eğitimi alanında dünyayı takip etmeye ve kendisini geliştirmeye devam etmektedir.​ 

 

KÖPEK EĞİTİM MERKEZİ EĞİTİM BRANŞLARI 

Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğünde 10 farklı branşta eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar;

 

1. Uyuşturucu Madde Arama Köpeği ve İdarecisi 

2. Patlayıcı Madde Arama Köpeği ve İdarecisi 

3. Silah- Mühimmat Arama Köpeği ve İdarecisi 

4. Canlı İnsan Arama Köpeği ve İdarecisi 

5. Kadavra Arama Köpeği ve İdarecisi 

6. Banknot Arama Köpeği ve İdarecisi 

7. Özel Operasyon Köpeği ve İdarecisi 

8. Asayiş Devriye Köpeği ve İdarecisi 

9. Çay-Tütün Arama Köpeği ve İdarecisi 

10. Şehir İçi İz Takip Köpeği ve İdarecisi