POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
DEMOKRASİ VE GÜVENLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ
DEMOKRASİ VE GÜVENLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ

Tarihimize baktığımızda Tanzimat’tan bu yana devam eden demokratikleşme hareketleri, anayasamızda da belirtilen “Demokratik Devlet” tanımına uygun olarak dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan bir demokrasiye sahip olmamıza katkı sağlamıştır.

Günümüzde nüfusun artmasıyla insanların yoğun bir şekilde bir arada yaşaması, büyük illere hatta metropol adını verdiğimiz daha da büyük şehirlere göç etmesiyle farklı kültürel değerlere sahip insanların etkileşimine, doğal olarak ilişkilerin farklı zenginlikler üretmesine katkıda bulunduğu gibi birtakım sorunların da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Endüstri, teknolojik gelişme ve nüfusun artmasıyla değerler kültürü yerini üretim ve tüketime yoğunlaştırmış, bunun neticesi birtakım sosyal ekonomik ve politik alanların doğmasına sebep olmuştur. Yoğun nüfus kitlelerinin içerisinde asayişin sağlanması önem arz etmekle birlikte suç çeşitliliği artmış, buna mukabil çok geniş görev alanı olan Emniyet Teşkilatı her daim kendini yenileyerek asayişin sağlanması, suç ve suçlu ile mücadelede günümüzde yüklendiği amaç doğrultusunda bu vazifeyi her zaman layıkıyla yapmış ve yapmaya da devam edecektir.

Demokratik bir devlette her bireyin ve topluluğun özgür bir şekilde kendini ifade etmesi, birikim ve potansiyelini ortaya çıkarması güvenlik ihtiyacının en üst seviyede sağlanması ile doğru orantılıdır. Amerikalı düşünür Abraham Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinde güvenlik ihtiyacının yaşamsal ihtiyaçlardan sonra gelen en önemli ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.

Ülkemizin dünya üzerindeki jeopolitik konumu, doğu ile batı arasında köprü konumunda olması, etrafındaki komşu ülkelerle tarihi bağları ve etnik unsurları ülkemizin güvenliğinin her dönem üst seviyede tutulmasını gerektirmiştir. Ülkeler arası ilişkilerde her dönem dost ve düşman ülkeler mevcuttur. Gerek iç gerekse dış düşmanların ülkemiz üzerindeki emelleri tarihte olduğu gibi şuanda da mevcuttur. Bu saik ile gerek küresel terör olsun gerek ülke dâhilindeki terör olsun toplumu bu tehlikeden uzak tutmak için önlem almak gereklilikten ziyade geleceğimiz için zorunluluktur. Ayrıca günümüzde suç alanı o kadar genişlemiştir ki suçlularla mücadele için ilgili alanlarda uzmanlaşma gerekmektedir. Örneğin insanlar oturduğu yerden teknolojinin de kullanılmasıyla tek bir tuşla toplumda kaos oluşturabilmekte veya kitleleri etkileyebilmekte ya da insanların birikimlerini ve finansal kaynaklarını kendi hesaplarına aktarabilmektedirler. Mesela ülkemizde cereyan eden “Gezi Olayları” ve Fransa’da şu günlerde yaşanan “Sarı Yelekliler” adı altında yaşanan protesto gösterileri iyi irdelenerek ülkelerin güvenlik politikalarında üzerinde durulması gereken örnek olaylardandır.

 Ülkemiz son yıllarda terörle mücadelede başarılı çalışmalara imza atarak 15 Temmuz Hain Darbe girişimini akamete uğratmış, PKK ve DAEŞ terör örgütü ile mücadelede kayda değer başarılar elde etmiştir. Yerli ve milli kaynaklar beyin gücü ile birleşerek ortaya çıkan sistemler dosta güven düşmana korku salmıştır. Yerli ve milli savunma sanayi gelişmiş bu alanda dışa bağımlılık azalmış ve böylece terörle mücadele daha etkin hale gelmiştir.

Son yıllarda güvenlik anlayışındaki değişimle birlikte, teknolojinin de yardımıyla ülkemizi üst düzeyde etkileyen faili meçhul suikast ya da farklı şekildeki saldırıların yok denecek kadar azaldığını, suç ve suçlularla mücadelede dünya ülkeleri içerisinde en üst düzeyde olduğumuzu gerek kendi operasyonel faaliyetlerimizden gerekse objektif kaynaklardan edindiğimiz bilgilerden anlamaktayız. Zor bir coğrafyada yaşadığımızın bilinciyle gerek kendi vatandaşlarımızın gerekse sınırımızın hemen ötesinde farklı ülke vatandaşlarının güvenliğini sağladığımız gerçeği ülkemizin dünya barışına olan katkısını ortaya koymaktadır. Türkiye konumuyla bazı komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsız yapıya rağmen demokrasiyi en iyi uygulayıp demokrasiden ödün vermeyerek güvenliğini en üst düzeyde tutan ve demokrasi güvenlik dengesini sağlayan nadir ülkelerden birisidir.

Kuruluşu 1845’lere dayanan Emniyet Teşkilatı kendini sürekli yenileyerek Türk demokrasisinin gelişmesi, yerleşmesi ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde bırakılması için elinden gelen çabayı her zaman göstermiş ve göstermeye de devam edecektir. İç güvenliğin sağlanmasında önemli rol üstlenen Emniyet Teşkilatına olan bakış açısı son yıllarda olumlu yönde değişmeye devam etmiş, toplum desteğini arkasında hisseden teşkilatımız bu sayede başarılı çalışmalara imza atmıştır.

Toplumu ayakta tutan ve devlete olan güvenin en önemli unsurlarından biri olan “adalet” kavramıdır. Suç olgusu her zaman vardır ve bundan sonra da olacaktır. Önlenemeyen suçlarda suçun tüm yönleriyle, bilimsel yöntemlerle araştırılarak faillerin ortaya çıkartılması ve adalete teslim edilerek adaletin tesis edilmesi,  faillerin gerekli cezaya çarptırılması suretiyle adaletin tecelli ettirilmesi vicdanların rahatlatılmasını sağlayacaktır.

            Demokrasinin var olup devam edebilmesi için güvenlik unsuru vazgeçilmez hayati bir öneme sahiptir. Ülkemiz şuanda da demokrasi geçmişi ile demokratik kurum ve kuruluşları işleten, demokrasi güvenlik dengesini sağlayan, dünyadaki diğer ülkelere nazaran vatandaşlarına huzur ve güvenli bir ortam sağlayan ender ülkelerden birisidir. Gerek Amerika Birleşik Devletlerinin “11 Eylül” saldırılarından sonra gerekse Avrupa ülkelerinin terör saldırılarından sonra gösterdiği refleks ve anti demokratik tavırlar herkes tarafından bilinmektedir. Farklı rejimlerle ve sistemlerle yönetilen etrafımızdaki ülkelere baktığımızda da bu durumu görmekteyiz.

Sonuç olarak kadim ve şerefli bir geçmişe sahip, mazisi başarılarla dolu demokrasiyi içselleştirmiş bir milletin, geleceğe güvenle bakarak yeni nesillere müreffeh, çağdaş ve huzurlu bir istikbal hazırlaması için ne demokrasiden ne de güvenlikten vazgeçmesi mümkün değildir.

 

                                                                              Abdullah GÖKKAYA

      Olay Yeri İnceleme Şube Müdür V.

                                                                              Komiser Yardımcısı