POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
EMNİYET GENEL MÜDÜRÜMÜZ SAYIN CELAL UZUNKAYA TÜRKİYE POLİS RADYOSU’NA KONUK OLDU
EMNİYET GENEL MÜDÜRÜMÜZ SAYIN CELAL UZUNKAYA TÜRKİYE POLİS RADYOSU’NA KONUK OLDU

Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya, Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Türkiye Polis Radyosu 3-4 Nöbeti: “Emniyet Saati” programına konuk oldu.

 

Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya canlı yayınlanan 3-4 Nöbeti: “Emniyet Saati” programında, 31 Mart Mahalli İdare Seçimleri öncesi, esnası ve sonrasında alınacak güvenlik önlemleri, yaya öncelikli trafik ve uyuşturucuya karşı mücadele konularını konuştu. Uzunkaya, seçimler öncesinde alınacak önlemler ile ilgili olarak,  “Seçim Güvenliği Eğitimini tamamlayan 285 bin 284 personelimiz ile birlikte Jandarma Teşkilatımızdan 189 bin 80, Sahil Güvenlik Komutanlığından 6 bin personel, diğer kurum ve kuruluşlardan 72 bin 791 personel olmak üzere 553 bin 95 personel görev alacaktır.” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü olarak merkez ve taşra teşkilatında 31 Aralık 2018 günü itibariyle Seçim Koordinasyon Merkezlerinin kurulduğuna vurgu yapan Uzunkaya, İstihbarat, Güvenlik ve Terörle Mücadele Dairesi Başkanlıklarımız tarafından seçim güvenliğine yönelik olası bir terör tehdidine karşı terör örgütleriyle ilgili olarak risk ve tehdit analizlerinin tamamlandığını belirtti.

Yayının devamında Uzunkaya, “Seçim günü oy kullanılacak kapalı alanlarda yeteri kadar personel planlaması yapıldı. Oy kullanılacak yerlerde oy verme saatinden makul bir süre önce görevli personelimiz tarafından her türlü olumsuzluk ihtimaline karşı şüpheli paket, poşet ve bomba araması yapılacaktır. Oy kullanılacak binalara gidiş ve geliş güzergahlarında ve bu binaların çevresinde meydana gelebilecek herhangi bir olay için yeteri kadar mobil ve yaya devriye ekiplerimiz görevlendirilecektir.” şeklinde konuştu.

Güvenlik Tedbirlerinden Bahsetti

Oy verme işlemlerinin sonrasındaki önlemlerden de bahseden Uzunkaya “Sandık mahallinde görevli personelimiz, sandık çevresinde gerekli güvenlik tedbirleri almakla yükümlüdür. Oy torbalarının nakli sırasında alternatif güzergahları da belirleyerek görevli personelimiz nezaretinde yapılacak ve gerektiğinde zırhlı araçlar ve helikopterlerden istifa edilerek güzergah üzerinde trafiği aksatacak hiçbir şeye müsaade edilmeyecek.” dedi.

İçişleri Bakanlığı başkanlığında 81 ilde eş zamanlı bir eylemin gerçekleştirildiğinden bahseden Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya “Trafik ülkemizin ve dünyanın kanayan yarası, 2017 yılında 7 bin 427 kişi, 2018 yılında da 7 bin civarında vatandaşımızın hayatını kaybettiğini tahmin ediyoruz. 2017 yılında 304 bin, 2018 yılında da 310 bin insanımız trafik kazalarında yaralandı ve bu kazaların sonucunda ise 50 milyar TL civarında her yıl ülkeye ödetilen milli servet kaybı sürdürülebilir bir durum değildir.” dedi.

Uzunkaya, “Polis olarak bizim en etkin olduğumuz ve yasaların bize görev tanımladığı alanlar denetim ve cezai yaptırımlarla ilgili alanlardır. Biz ise sadece bunlarla yetinmeyip aynı zamanda yoğun bir eğitim kampanyası yürütüyoruz, geçtiğimiz son 3 yıl boyunca Türkiye genelinde 5 milyona yakın eğitim çağındaki çocuğa “Çocuk Trafik Dedektifleri Eğitimi” verdik.” diyerek trafik ile ilgili kampanyalardan bahsetti.

 

 

“Herkes Üzerine Düşen Görevi Yerine Getirmelidir”

Uyuşturucu ile mücadelede Cumhuriyet tarihinde yapılan en başarılı ve kapsamlı operasyonların da konuşulduğu yayında Uzunkaya, “Uyuşturucu bir toplumun, bir kesitinin özellikle gençlerin geleceği karartma, yok etme türü bir projenin adıdır yani uyuşturucu ile bir ülkeyi savaşsız, topsuz tüfeksiz teslim alabilirsiniz, uyuşturucu ile kazandırılan bir bağımlılık ve bunun yanında çürütülmüş bedenler, beyinler bu ülkenin üretimini de beyin gücünü de diğer bütün alanlarını da yok eder. Son derece önemli bir silahtır.” vurgusu yaptı.

Uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarından da bahseden Uzunkaya “Son 3 yılda 2015 yılında 520’lere, 2016 yılında 920’lere, 2017 yılında 940’lara çıkan uyuşturucuya bağlı ölümler gerçekleşti. Buna karşılık uyuşturucu ile mücadelemiz topyekûn devam etmelidir, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Şuandaki mücadelemiz alan daraltma ve uyuşturucunun faaliyet alanlarını kontrol altına alıp hayat hakkı tanımamaktır.” dedi.

Personele Teşekkür

 “Tüm Avrupa ülkelerinin toplamından fazla uyuşturucu arzı ile ilgili mücadelemiz ve yakalamamız olmuştur” diyen Uzunkaya, “Geçtiğimiz 2018 yılında Türkiye genelinde 18,5 ton eroin ve 82 ton esrar ele geçirildi. 2017 yılında Muğla’da bin 71 kg eroin, 2018 yılında Erzincan’da bin 271 kg eroin, 2019 yılının Ocak ayında Erzurum’da Cumhuriyet tarihinin en yüksek yakalaması olan bin 535 kg eroin ele geçirildi. Geçtiğimiz hafta Mersin’de 615 kg kokain yakalandı ki kokain yakalanması bu miktarda çok istisnai çok yüksek bir rakam bu da rekor bir yakalamadır. Yine geçtiğimiz hafta İstanbul’da toplam bin 150 kg eroin yakalandı.” diyerek uyuşturucu ile mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Yayının sonunda Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya 67 yıllık geçmişe sahip Türkiye Polis Radyosu’nun hem ömür olarak hem de halkla iletişim başarısı olarak daha da büyüyerek çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi ve ülkemizde her alanda özveriyle görev yapan personele de teşekkür ederek görevlerinde başarılar diledi.