Havacılık Daire Başkanlığının 36’ncı Kuruluş Yıldönümü Ve Pilotaj Mezuniyeti Töreni Düzenlendi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla Havacılık Daire Başkanlığının 36’ncı Kuruluş Yıldönümü ve Pilotaj Mezuniyeti münasebetiyle 19.10.2017 tarihinde bir tören düzenlendi.​

Anıttepe yerleşkesinde düzenlenen törene Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları, Polis Akademisi Başkanı, Emniyet Teşkilatının üst düzey yöneticileri, mezun olan kursiyerler, aileleri ve teşkilat mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Bakan Soylu burada yaptığı konuşmaya Havacılık Daire Başkanlığının 36’ncı kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladı.

“Türkiye’de modern havacılığın 1911’de Yüzbaşı Fesa Bey ve Teğmen Kenan’ın Fransa’ya uçuş okuluna gönderilmeleriyle başladığını belirten Bakan Soylu, 1912’de de 2 tane uçak alındığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Yani ilk uçağın uçmasından çok değil, 8 yıl sonra ilk adımı atmışız. 1912 yılı sonuna kadar uçak sayımız 17 olmuş ve bu uçaklarla Yeşilköy Tayyare ve Makinist Mektebi’ni kurmuşuz. Uçağın icadından 22 yıl sonra, ilk yerli uçağımız 28 Ocak 1925’te test uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiştir. Uçağı imal eden Vecihi Hürkuş ve arkadaşları. Kayseri Tayyare Fabrikası'nda 1926 ve 1939 arasında, lisans altında 212 tane uçak üretilmiştir. Etimesgut Tayyare kendi özgün projeleriyle birçok uçak ve planör üretmiş. Gazi Uçak Motor Fabrikası ve Ankara Üniversitesi Rüzgar Tüneli, yine havacılık tarihimizdeki önemli kurumlardır.”

Bu atılımların ciddi siyasi mücadele ve sinsi planlar neticesinde engellendiğini, bütün kazanımların, yapılanların rafa kaldırıldığını ve hepsinden önemlisi unutturulduğuna dikkat çeken Bakan Soylu, “Rahmetli Vecihi Hürkuş’un neredeyse roman gibi hayatı olmasaydı, Türk havacılık tarihi belki birçoğumuzun ilgisini bile çekmeyecekti.” dedi.

Batı ile yaşanan tartışmanın temel meselesinin Türkiye’nin tam bağımsız ülke olmasından kaynaklı olduğuna değinen Bakan Soylu, “Türkiye, 1923’ten beri bağımsız bir ülkedir ama bunun bir sonraki adımı tam bağımsız olabilmekti. Ekonomisiyle, siyasetiyle, dış politikasıyla tam bir bağımsızlık. Onların rahatsız oldukları şey işte budur. Onların müttefiklik tanımı, bağımlı bir müttefiklik tanımı anlayışıdır. Yıllardır bağımlı müttefikliğe alışmış olanlar bugün eşit müttefiklik tavrımızdan rahatsızdırlar. Dünyanın en kritik coğrafyasındaki bu ülkenin güçlenmesinden, kendi gücünün farkına varmasından rahatsız olmaktadırlar. Ancak bu onların problemidir. 15 Temmuz darbesini yapan meczubu ülkesinde ağırlayanları, bizim iade taleplerimizi alaycı bir tavırla ‘inceliyoruz’ diyerek geçiştirenleri, karanlık ilişkiler içerisindeki bu anlayışı elbette hepimiz takip ediyoruz. 15 Temmuz’da olan bitenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. PYD’ye verilen silahların ne olduğunu, kime karşı kullanıldığını çok iyi biliyoruz. Binlerce kilometre öteden başka ülkeleri dizayn etme dönemi sona ermiştir” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, konuşmasının ardından aralarında bir kadın pilotun da mezun olduğu 7 İHA, 4 uçak ve 20 helikopter pilotunu tebrik etti.

Genel Müdür Altınok ise yaptığı konuşmada, Havacılık Daire Başkanlığının kurulmasıyla birlikte vatandaşın güvenliğini sağlama noktasında yeni bir boyut geliştirilerek önleyici hizmetlerde caydırıcı bir güç oluşturulduğuna değinerek “Hava araçlarında yer alan görüntü alma, gece aydınlatma sistemleriyle suç ve suçluların tespit ve takibi kolaylaşmış, suçluların en kısa sürede adalete teslim edilmesine büyük katkılar sağlanmıştır.” dedi.

15 Temmuz gecesinde milletimiz demokrasi mücadelesi için henüz meydanlara inmemişken darbeci hainlerin Havacılık Daire Başkanlığını da bombaladığına dikkat çeken Genel Müdür Altınok, havacı teknisyen polis memurları ikiz kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç, Mehmet Demir, Yasin Bahadır Yüce, Murat Alkan, Yunus Uğur ve Ferhat Koç’un burada şehit düştüğünü belirtti.

Genel Müdür Altınok konuşmasının sonunda, mezun olarak havacılık filomuza katılan personelimize başarılar diledi.

20 helikopter pilotu, 4 uçak pilotu ve 7 İHA pilotunun mezuniyet heyecanı yaşadığı tören bröve takılması ile son buldu.