POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
INTERPOL-EUROPOL DAİRE BAŞKANLIĞI VE ÜLKEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞEN 89. INTERPOL GENEL KURULU
INTERPOL-EUROPOL DAİRE BAŞKANLIĞI VE ÜLKEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞEN 89. INTERPOL GENEL KURULU

MİSYONUMUZ
     İnterpol-Europol Daire Başkanlığı olarak ülkemiz kurumlarının adli ve polisiye alanda uluslararası işbirliği ihtiyacını mümkün olan en geniş çerçevede karşılamak üzere INTERPOL, EUROPOL ve diğer uluslararası polis iş birliği örgütleriyle, ilgili mevzuatlar çerçevesinde öngörülen polisiye bilgi-belge değişimi yürütülmektedir. 

VİZYONUMUZ
     İnterpol Europol Daire Başkanlığı, kuruluşundan itibaren Uluslararası Suç ve Suçlularla Mücadelede “Yurtta Koordine Dünyada İşbirliği” ilkesini kendisine hedef edinerek, uluslararası polisiye işbirliği çerçevesinde kolluk birimlerimizi en iyi şekilde temsil eden ve suçla mücadelede ortaya çıkan yeni teknik ve taktikleri teşkilatımıza kazandırmayı ve dünyadaki gelişmelere uygun olarak yapılandırmayı amaçlamaktadır.    
GÖREVLERİMİZ
     İnterpol Genel Sekreterliği ve üye ülke polis teşkilatları nezdinde Türk Polis Teşkilatını en iyi şekilde temsil etmek,
Uluslararası suç ve suçlulara karşı üye ülke polis teşkilatlarınca verilen mücadelenin bütünleştirilmesi ve bu alanda gerekli işbirliğinin tesis edilmesini sağlamak,
     Uluslararası mahiyet arz eden her türlü suçla etkili bir şekilde mücadele amacıyla ilgili yurtiçi ve yurtdışı birimler arasında gerekli temas ve koordineyi gerçekleştirmek,
    Yurtdışına kaçtıkları belirlenen sanık, hükümlü veya firari şahısların uluslararası düzeyde araştırılması, yakalanması ve yurda iadeleri için ilgili birimlerle koordineli olarak gerekli işlemleri yapmak,
     Yurtiçinde suç işleyen yabancılar ile ilgili işlemleri yapmak,
     Yurtiçinde suç işleyip yurtdışına kaçan Türk vatandaşları ile ilgili işlemleri yapmak,
     Yurtdışında suç işleyen Türk vatandaşlarının işlemlerini gerçekleştirmek,
     Yurtdışında Ülkemiz aleyhinde suç işleyen şahıslar ile ilgili işlemleri yapmak,
   Uluslararası düzeyde iadesi amacıyla arananlar, takip altında bulunanlar, kayıp olarak aranan şahıslar, her an suç işlemeye meyilli sabıkalılar, kimliği meçhul cesetler, ilk defa ortaya çıkartılan suç teknikleri ve kayıp eşyalar hakkında Kırmızı, Yeşil, Sarı, Mavi, Siyah, Mor, Turuncu olarak kategorize edilen Bültenleri çıkartmak ve bunları takip etmektir. 
GENEL BİLGİLER
    INTERPOL, uluslararası seviyede suçların önlenmesi, suçluların izlenmesi, yakalanması, tutuklanması ve iadesinin gerçekleşmesine kadar devam eden işlemlerin yürütülmesi amacıyla kurulan hâlihazırda 195 üye ülkeyle çalışmalarını sürdüren, dünyayı daha güvenli bir hale getirmek için tüm üye polis teşkilatları arasında gerekli koordinasyonu geliştirerek, suç ve suçla mücadelede teknik ve operasyonel destek sağlama hizmetlerini yürütmektedir. Uluslararası I-7/24 olarak adlandırılan online ve kesintisiz iletişim ağı sayesinde, diğer polis teşkilatlarıyla hızlı ve güvenli temas kurulabilmektedir.
     INTERPOL oluşturduğu özgün, verimli,  her an geliştirilen nitelikli veri tabanları ve yayımladığı muhtelif bültenler sayesinde suçluların takip edilmesine, yerlerinin tespit edilmesine ve yakalanmalarına önemli katkılar sağlamaktadır. 

ÜYELİK SERÜVENİMİZ  
     10 Haziran 1928 tarihinde Bern/İsviçre’de yapılan İnterpol Genel Kurul Toplantısında Viyana Sefaretimiz ikinci katibi Muzaffer Kamil Bey tarafından temsil edilmiş olan Ülkemiz daha sonraki gözlemci sıfatıyla katıldığı birkaç toplantıya müteakip resmi olarak, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan 1930 tarihli Kararname ile teşkilata üye olmuştur.
     Hali hazırda Daire Başkanlığımızın Kırmızı, Mavi, Sarı, Siyah, Yeşil ve Turuncu Bülten ile Difüzyonlar dahil olmak üzere Interpol veri tabanlarında geçerli  toplam aktif bülten sayımız 2837’dir. Bu minvalde ülkemiz İNTERPOL’e katkı ve destek sağlayan en aktif ülkeler arasında yer almakta olup, yine 2021 yılı içerisinde muhtelif suçlardan aranan toplamda 69 şahsın ülkemize iadesi, 5 şahsın da sınır dışı işlemi gerçekleşmiş ve her geçen yıl artan istatistiklerimizle beraber Türk Polis Teşkilatının verimliliğine ve uluslararası arenada tanınırlığına katkıda bulunulmaktadır. 
    Genel Merkezi Fransa’nın Lyon şehrinde bulunan INTERPOL Teşkilatı’nın üye ülke sayısı,  İnterpol Europol Daire Başkanlığımızın koordinesinde 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen ve tüm dünya basınında kendine yer bulan muhteşem bir açılış seremonisiyle başlayan 89. INTERPOL Genel Kurul Toplantısı’nda Mikronezya Federe Devletleri’nin üyeliği de kabul edilerek üye ülke sayısı 195’e çıkmıştır ve bu haliyle dünyanın en büyük uluslararası teşkilatı olmuştur. Teşkilat İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olmak üzere 4 uluslararası lisanı resmi dili olarak kabul etmektedir.

    INTERPOL; Genel Kurul, İcra Komitesi, Genel Sekreterlik, Milli Merkez Birimleri, INTERPOL Dosyalarını İnceleme Komisyonu ve Danışmanlardan oluşan çok mekanizmalı ve denetlenebilir şeffaf bir yapıdan oluşmaktadır.  Genel Kurul ise Teşkilatın en üst yönetim birimidir.
89. INTERPOL GENEL KURULU
     Ülkemiz geçmişte İstanbul’da 1955 yılında 24. Genel Kurul, Antalya’da 1996 yılında 65. Genel Kurul ve bu yıl 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 89. Genel Kurul olmak üzere 3 kez ev sahipliği yapmıştır.
Bu yıl İstanbul’da düzenlenen INTERPOL Genel Kurulu, sıkı COVID-19 tedbirleri altında gerçekleşmesine rağmen INTERPOL’ün yönetim kadrosunun yanı sıra 170 ülkeden, 16 Bakan, 9 Bakan Yardımcısı, 4 müsteşar, 51 Emniyet Genel Müdürü düzeyinde ve 19 Uluslararası Kuruluş temsilcisi olmak üzere 685 kişi katılımıyla herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan icra edilmiş, Genel Kurula katılım sağlayan ülkelerden gerek aldığımız güvenlik tedbirleri gerek COVID-19 kapsamında gösterdiğimiz hassasiyet gerekse gelen misafirlere gösterilen ev sahipliğimizden duyulan memnuniyetler en üst seviyede gönderilen samimi mesajlar ve üst idarecilerimize iletilen bizatihi telefon tebrikleriyle kutlanmış, alınan mesajlarda İstanbul’un büyüleyici atmosferinde ülkemizde gerçekleşen 89. INTERPOL Genel Kurulunun şimdiye kadar gerçekleştirilen en iyi Genel Kurul oturumlarından biri olduğu ifade edilmiştir. 
INTERPOL İCRA KOMİTESİ
     Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL’ün Genel Kuruldan sonraki en üst organı olan İcra Komitesi; Genel Kurulun kararlarının uygulanışını denetlemek, Genel Kurul toplantıları için gündem hazırlamak, yararlı görülen her çalışma ve projeyi Genel Kurul’a sunmak, Genel Sekreterlik yönetimini ve çalışanlarını denetlemek ve Genel Kurul tarafından kendisine verilen tüm yetkileri kullanmakla görevlidir. Yılda en az bir kez, genel olarak üç defa toplanmaktadır, Başkan ve yardımcıları da dahil olmak üzere tüm üyelerin farklı ülkelerden olmasını zorunlu kılmaktadır.
    Bu yıl Ülkemizde gerçekleştirilen 89. Genel Kurul’da INTERPOL Başkanı ve Başkan Yardımcılarının yanı sıra INTERPOL İcra Komitesinin Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika kıtalarını temsilen üye seçimleri yapılmış olup, Avrupa Kıtası’na ayrılmış üç koltuk için yapılan ve Türkiye, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya ve Ermenistan olmak üzere beş ülkenin yarıştığı ilk oylamada; ülkemiz adayı EGM INTERPOL-Europol Daire Başkanı Selçuk Sevgel, ilk turda kullanılan 151 oyun 55’ini alarak INTERPOL İcra Komitesi Avrupa Kıtası delegeliğine seçilmiştir.