ISPARTA EMNİYETİNDEN ÖRNEK ÇEVRE DUYARLILIĞI

Isparta Emniyet Müdürlüğü, halka açık alanlarda çevreye çöp atan kişileri, parmak izlerinden tespit ederek adli işlem tesis ediyor. Polis ekipleri, kentte düzenli olarak mesire alanları, dini mekanlar, mezarlıklar ile park ve bahçelerdeki şişeler ve plastik bardaklardan parmak izi alıyor.

Isparta’da vatandaşların değerleri ile bağdaşmayan ve vatandaşların ortak kullanım alanları olan; başta mezarlıklar ve ibadethaneler çevresinde olmak üzere park, okul çevreleri, mesirelik alanlarda toplanan kişilerin her türlü atıklarını çevreye bırakarak çevreyi kirlettikleri ve çevreye zarar verdikleri ve vatandaşların bu şahıslardan rahatsızlık duydukları anlaşıldı. Tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda özellikle ibadethaneler ve mezarlıklar çevresinde kimliği belirsiz insanların bir araya gelmesini engellemek; piknik ya da sohbet maksadıyla bir araya gelenlerin oluşturduğu ortamlarda kullanılan yiyecek ve içeceklerden arta kalan, çevreye bırakılan ya da atılan cam ve plastik materyallerden oluşan kirliliği önlemek; çevreye kirletici atık bırakılmasını caydırmak, toplumda çevre ve doğa koruma bilincinin gelişimine katkı sağlamak ve bunları sağlarken vatandaşlarla daha çok temas kurmak, onları bilgilendirmek bağlamında Isparta İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı; Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü ve Polis Merkezi Amirlikleri ekipleriyle birlikte sorumluluk bölgelerinde bir farkındalık faaliyeti başlatıldı. İbadethaneler ve mezarlıklar çevrelerinde, Türk Ceza Kanunu’nun 153. Maddesinde düzenlenen “İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme” suçu üzerinden hareketle yapılan çalışmalarda; çevreye bırakılan atıklar üzerinden alınan parmak izlerinden, şahısların kimlik tespiti yapılarak adli işlem tesis edilerek caydırıcı tedbir oluşturuldu.

Adli işlemlerin yanında, inceleme yapılan alanların çevrelerinde şüpheli görülen kimliği belirsiz şahısların kontrolleri yapılarak bahse konu şahısları bu alanlardan uzaklaştırmaya, ayrıca yaşı küçük şahıslara bilgilendirme yapılarak okul ve çevre bilinci aşılanmaya çalışıldı. Çevrede bulunan diğer vatandaşlara emniyet hizmetleri hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılarak ortak yaşam alanlarında huzur ve güvenin tesisi sağlandı. Yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, halkla ilişkiler faaliyetlerinin oluşturulması amacıyla imkanlar dahilinde ulusal ve yerel basın bilgilendirildi. Basında yer alan haberler ile sosyal medya paylaşımlarının genel olarak kamuoyunda memnuniyet oluşturduğu gözlemlendi.