POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Kadın Destek Uygulaması (Kades) Tanıtım Toplantısı Düzenlendi
Kadın Destek Uygulaması (Kades) Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan Kadın Destek Uygulaması (KADES) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

 

Şiddet mağduru kadınların akıllı telefonlarına yükleyebilecekleri uygulama ile 155 Polis İmdat Çağrı Merkezine ulaşarak yardım almalarını sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kadın Destek Uygulamasının tanıtım toplantısı 16.05.2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Emniyet Genel Müdür Vekili Erhan Gülveren, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay ve Bakanlıkların üst düzey yöneticileri ile çok sayıda kadın polis ve jandarma personeli katıldı.

Kadın ölümlerinde yüzde 39 azalma

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda, KADES uygulamasının anlatıldığı video gösterildi. İçişleri Bakanı Soylu, etkin koruyucu/önleyici tedbirlerin alınması sonucunda 2017 yılı ile 2018 yılının ilk 4 ayı mukayese edildiğinde, polis sorumluluk bölgesinde şiddet kaynaklı kadın ölümlerinde yüzde 39 azalma görüldüğünü belirttiği konuşmasında KADES uygulamasıyla kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçebilmeyi ve acil durumlarda müdahale sürelerinin kısaltılmasını hedeflediklerini söyledi.

Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES’in 24 Mart'tan itibaren test aşamasında olduğunu belirten Bakan Soylu, “Bu uygulama sayesinde kadınlarımızın herhangi bir tehdit anında bir dokunuşla, en hızlı şekilde kolluk birimlerimize ulaşarak yardım almaları sağlanmaktadır.” dedi.

Uygulamanın çalışma şeklini anlatan Bakan Soylu, “Aslında Mart ayından itibaren pilot uygulama olarak açık bulunan KADES uygulaması, bugüne kadar 24 bin 584 kişi tarafından indirilmiştir. Acil durumla karşı karşıya kalan 31 kadın tarafından ihbarda bulunulmuş ve alınan ihbarlara karşı gerekli müdahale yapılmıştır. Polis sorumluluk bölgesindeki vakalarda ihbar alındıktan sonra olaya müdahale süresi ortalama 5 dakikadır.” şeklinde konuştu.

Elektronik Kelepçe Uygulaması

Bakan Soylu, kadına yönelik şiddeti önlemeyle ilgili aldıkları tedbirlerin KADES ile sınırlı olmadığına işaret ederek, merkezde ve taşrada aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele birimleri kurulduğuna dikkat çekti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) emniyet birimleri ile irtibatı sağlamak üzere polis memurlarının bulunduğunu anlatan Bakan Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 19 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokol kapsamında elektronik kelepçe uygulamasının pilot illerde devam ettiğini ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise, KADES ile birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve en hızlı şekilde müdahalenin sağlanmasında yeni bir aşamaya geçtiklerine inandıklarını vurguladı. Bakan Kaya, dünya geneline baktıklarında bu tür uygulamaların çoğu ülkede bulunmadığını belirterek bu anlamda Türkiye’nin farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Bakan Kaya konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Kadına yönelik şiddet asla ve asla kabul edilemez. Kadına şiddet bir insanlık suçudur, nereden ve kimden gelirse gelsin insan hakları ihlalidir. Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Şiddete uğrayan kadınlarımız artık susmuyor, susmasın da.”

Çalışmalar devam edecek

Bakan Kaya, nihai hedeflerinin toplumda şiddetin tamamen yok edilmesi olduğunu ifade ederek, kadının güçlü olduğu bir ülkede ailenin, toplumun ve ülkenin güçlü olacağına dikkat çekti. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırma amacıyla Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgiler veren Kaya, bu kapsamda gece-gündüz çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Kadın Destek Uygulaması ile T.C vatandaşı tüm kadınların akıllı telefonlarına yükleyecekleri uygulama ile şiddete maruz kaldıklarında veya şiddete maruz kalma ihtimalleri bulunduğu durumlarda ihbarların daha hızlı bir şekilde en yakın Polis Haber Merkezlerine ulaşması amaçlanmaktadır.