İlk sivil direnişin olduğu Kazan’da, darbecilerin kalesi olan Akıncı Kışlası’na 8 bin kişiyle akın ederek F-16’ların kalkacağı piste yatan kahraman ilçe halkı 9 şehit verdi.İlçenin adına 25 Ekim 2016 tarihinde kabul edilen kanunla “Kahraman” sıfatı eklendi. Ayrıca kışla önüne “Demokrasi ve Özgürlük Anıtı” dikeleceği yetkililerce dile getirildi.
FETÖ’cü askerlerin 15 Temmuz gecesindeki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Esenboğa Havalimanı’na doğru otobüslerle yola koyulan binlerce Kazanlı, Ankara’yı bombalayan F-16’ların Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nden kalktığını görünce rotasını o noktaya doğru çevirdi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Kazan halkı kendileri için çok değerli olan samanları F-16’ların kalkmaması için yakarken bazıları ise kışlanın etrafına traktörlerini çekerek içerinin dışarıyla olan irtibatını kesti.
İlk Sivil Direniş Kazan’daydı
Pistten F-16’ların kalktığını gören binlerce Kazanlı tel örgüleri aşarak piste girdi ancak kışla içerisindeki askerlerin açtığı yaylım ateşinde 7 vatandaş şehit olurken aralarında çocukların ve kadınların da olduğu 92 kişi yaralandı. Kazan’ın o gece ilçe genelinde toplam 9 şehit verdiği belirtildi. Darbe olduğunda ilk sivil direnişi Kazan gösterdi. Bu demokrasi mücadelesinin ilk şehitleri de yine Kazan’daydı. Kazanlılar Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Esenboğa Havalimanı’na doğru yola çıktılar. Ancak sürekli kalkan F-16’ları görünce Akıncı Üssü’ne doğru dönüş yapan Kazan halkı yaklaşık 8 bin kişiydi. Kasketli amcadan şalvarlı teyzelerimize kadar bütün Anadolu o gün oradaydı. Bu Anadolu halkı, ülkesi için hiç tereddüt etmeden darbecilerin kalesi olan o üssün etrafını sardı. Tarımla geçinen Kazanlılar için saman çok önemli olmasına rağmen samanlarını yaktı.
Şanlı Ecdadın Torunları Kazan’dan Çıktı
Çanakkale Destanı ruhunun Kazan’da var olduğunu gördüklerini belirten Kazan halkı, “Bizim için o gün ülkemize ve Cumhurbaşkanımıza olan aşkımızı gösterme günüydü. Ya F-16’ların önüne yatacaktık, ya da mezara yatacaktık. Başka bir şansımız yoktu. Biz F-16’ların önüne atladıktan sonra üstten 20 uçak kalkıyordu. Bizden sonra 3 uçak kalkmaya başladı. O gece 2. Çanakkale’yi yaşadık ve şanlı ecdadımızın torunları olduğumuzu gösterdik” şeklinde konuştular.
“Kahramankazan” oldu
FETÖ’cü askerlerin darbe girişimine karşı en büyük direnişi gösteren Kazan halkı ise, Kahramanlık Madalyası ve Kazan ilçesinin ismine Kahraman sıfatının da eklenmesini istedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hükümet adına yaptığı konuşmada ise, “Kazan, bir milletin kendini anlaması, titreyip yeniden kendine dönmesi için önemli derstir. O gün ortaya konulan cesaret Allah’tandır. İnsanoğlunun çıplak elleriyle, tanka karşı durması, silahlar kendisine doğrultulurken şahadete koşar gibi gitmesi normal değildir. Bugünkü aklımla değerlendirmekte bile zorlanıyorum.” diye konuştu.
Soylu’nun konuşmasından sonra teklifin görüşmelerine geçildi. Görüşmelerin ardından kabul edilen teklifle Kazan ilçesinin adı “Kahramankazan” olarak değişti.