POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Küresel Bir Tehdit Olarak "METAMFETAMİN"
Küresel Bir Tehdit Olarak "METAMFETAMİN"

Metamfetamin dünya üzerinde kullanımı gittikçe yaygınlaşan bağımlılık yapma potansiyeli yüksek olan captagon, amfetamin ve ecstasynin içinde bulunduğu Amfetamin Tipi Uyarıcılar (ATS: Amphetamine Type Stimulants) sınıfından sentetik bir uyarıcı olmakla birlikte; ilk olarak sentezlendiği 1919 yılından bu yana suistimali giderek artmaktadır.
Sentetik bir uyuşturucu olarak ortaya koyduğu yüksek bağımlılık gücü ve yüksek piyasa fiyatı metamfetamini, uyuşturucu suç grupları için çekici hale getirmekte, kaçakçılığını artırmaktadır.
Ülkemizde ilk kez görüldüğü 2009 yılından bu yana her yıl artan bir ivmeyle illerimizde görülmeye başlamıştır. 2022 yılına gelindiğinde 81 ilimizin de sokaklarında görülen ve başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkan metamfetaminin önümüzdeki dönemde de gerek ülkemiz gerekse dünya uyuşturucu sorununun önemli bir parçası olacağı öngörülmektedir.
Gerek ülkemiz gerekse tüm dünya genç nesilleri ve ortak geleceğimiz için en önemli tehditlerden biri olan uyuşturucu sorunu ile mücadelede, bağımlıları kısa bir sürede ölüme götüren yıkıcı etkileri, dünya genelinde en çok yakalanan sentetik uyuşturucu olması, kullanım yaygınlığının her geçen gün artması, oluşturduğu sağlık sorunlarının yanında toplumsal güvenlik zafiyetine sebep olması gibi nedenlerle metamfetamin önemle takip edilmesi gereken bir duruma gelmiştir.
Son yıllarda küresel boyutta ve ülkemiz açısından tehlike oluşturan metamfetamin maddesini incelemek gerekirse; toz, kristal veya tablet formlarında bulunabilir.
Metamfetamin; kalp atış hızı, vücut ısısı, kan basıncı, iştah, dikkat, ruh hali ve uyanıklık durumlarıyla ilişkili tepkileri düzenlemekten sorumlu nörokimyasal mekanizmaları olumsuz yönde etkileyen güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır.
Çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olur. Metamfetamin kullanımı akciğer ödemi ve “met ağzı” olarak bilinen diş eti dahil dişte çürümelere yol açar. Akut metamfetamin zehirlenmeleri; şiddetli hipotermi, böbrek yetmezliği, felç ve kalp krizine neden olduğu gibi ruh sağlığı üzerinde anksiyete ve şiddet içeren davranışlara sebep olur.
Kısa vadede kullanıcılar iştahlarını kaybedebilir ve daha hızlı nefes almaya başlayabilir. Kalp atış hızı, tansiyonu yükselebilir ve vücut ısısı yükselip terlemeye neden olabilir. Kullanıcılar huzursuz, sinirli hissedebilir ve panik atak yaşayabilir.
Metamfetamin enjekte eden kişiler, HIV, hepatit B ve C gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski altındadır.
Metamfetamin kullanımı; bağımlılık, aşırı kilo kaybı, yoğun kaşıntı ve cilt yaraları, beyin yapısı ve işlevindeki değişiklikler, bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, uyku problemleri, paranoya (başkalarına karşı aşırı ve mantıksız güvensizlik vs.) ve halüsinasyonlara yol açar. 
Ayrıca yakın dönemde yapılan bir araştırma, metamfetamin kullanım geçmişi olan kişilerin, parkinson hastalığına yakalanma riskini artırdığını öne sürmektedir. 
Ülkemizde 2009 yılından bugüne yaşanan ve son yıllarda uluslararası raporlarda da vurgulanan metamfetamin trendlerindeki, artış dikkate alındığında örnek mücadelenin daha ileriye taşınabilmesi için vatandaşlarımızın da katkılarıyla topyekün bir mücadele sürdürülmesi gerekmektedir.
Daha Güçlü Bir Mücadele İçin…
Toplum desteğinden mahrum hiçbir çabanın başarılı sonuçlara ulaşması mümkün değildir. Her platformda olduğu gibi uyuşturucuyla mücadele alanında da toplumun desteği önemli bir etkendir.  
2017-2018 İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Uygulama Politika Belgesi çerçevesinde toplumumuzu mücadele sürecine katmak üzere 
NARKOREHBER, NARKOLOG, NARKOTIR, NARKONOKTA, NARKOYARIŞMA ve NARKO191 gibi önleme projeleri hayata geçirilmiştir.
Bu dönemde hayata geçirilen bir diğer proje de UYUMA’dır (Uyuşturucuyla Mücadele Uygulaması). Uyuşturucu suçlarının önüne geçmek, suçu tüm delilleri ile ortaya çıkarmak, suçluları adalete teslim etmek, vatandaşların elektronik ortamda seri bir şekilde bildirimde bulunmasını sağlamak amacıyla tamamen yerli bir yazılımla geliştirilen UYUMA akıllı telefonlar yoluyla kolaylıkla indirilmekte ve şüpheli durumlarda yapılan ihbarlarda bildirimde bulunan kişilerin kimlik bilgileri gizli tutulmaktadır.
Burada belirtilmesi gereken bir diğer önemli çalışma da 07 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığımızca tüm yurtta başlatılan “En İyi Narkotik Polisi Anne Kampanyası”dır. 
Merkezinde eğitim yer almakla birlikte birçok etkinliği kapsayan kampanyanın amacı; madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele alanında annelerin farkındalığının artırılması, bu yolla hem gençler arasında uyuşturucu kullanımının önlenmesi hem de yürütülen çalışmalara toplumsal katkının sağlanmasıdır. 
2017 yılından bugüne tüm yurtta başarı ile uygulanan projelerimize vatandaşlarımızca büyük ilgi gösterilmektedir. Onların bu ilgisi mücadeleye güç katmaktadır.
Bu doğrultuda vatandaşlarımızın alanda yürütülen faaliyet ve projelere katılımlarının artarak sürmesi ve sürdürülen mücadeleye verdikleri desteği her geçen gün daha da artırmaları genelde uyuşturucu özel de ise yükselen bir tehdit olarak metamfetaminle mücadeleye güç katacaktır.

Kimyager Aslı ÇİMENTAY
Kimyager Amine YILMAZ
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı