MADDE KULLANIMI VE BAĞIMLILIK

Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar, zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.

BAĞIMLILIK  YAPAN MADDELER
Sigara
Esrar
Eroin
Kokain
Kafein
LSD
Alkol
Uçucu maddeler (Tiner, Bali, Çakmak Gazı, Benzin vb.)
Ecstasy
Morfin
Bonzai
Etkileri
Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir.
Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşamdan ve davranışlarından uzaklaştırır.
Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olur.
Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur.
Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur.
Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı kişi giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Madde Kullanan Kişilerde İpucu Olabilecek Belirtiler
Giysilerde ve nefeste maddenin kokusu,
El, yüz ve giysilerde boya ve lekeler,
Kendisine gösterdiği özenin azalması,
Yeme alışkanlığının bozulması, zayıflama,
Bulantı, kusma, terleme, gözlerde kanlanma,
Evde daha az vakit geçirme,
Arkadaş çevresinin değişmesi, yeni arkadaşlar edinme,
Okul başarısının düşmesi vb.
Maddeden Kurtuluş
Bağımlılık tedavi edilebilir ancak tam olarak iyileşmenin gerçekleşmesi için ciddi bir çaba ve zaman gerekmektedir.
Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kendini hazır hissetmesi en önemli aşamadır.
Bu süreçte doğru iletişim ve bağımlının yaşadıklarını yakınlarıyla paylaşması önemlidir.
Bağımlılık tedavisi kişiye, kullanılan maddenin cinsine ve kullanım süresine göre değişiklik gösterir.
Maddeyi kişinin tek başına bırakması neredeyse imkânsızdır, muhakkak uzman yardımı alınmalıdır.
Tedavi
Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları, hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurabilirler. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süre ile psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir.
Bağımlılık yapıcı meddelerin zararlarından En iyi korunma yolu ise hiç başlamamaktır.

ÖNLEYİCİ FAKTÖRLER
Toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılmasını ve yayılmasını önleme çalışmaları, bu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları en aza indirmek ve toplumda sağlıklı davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Uyuşturucu maddeler ile ilgili yaşa uygun doğru bilgilenme,
Güçlü ve pozitif aile bağları,
Anne-Babaların çocuklarıyla ilgili olmaları ve çocuklarının kimlerle arkadaşlık ettiğinden haberdar olmaları,
Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bu kurallara uyması,
Okulda başarılı olmak gibi faktörler önleyici etmenlerden bazılarıdır.
Ayrıca; Güçlü iletişimi olan örnek bir ebeveyn olmak da uyuşturucu maddeye yönelimi önlemek açısından önemlidir.
Örnek Olun
Dinleyin