Motivasyon kavramı insan organizmasını davranışa iten, bu davranışların şiddet ve enerji düzeyini tayin eden, davranışlara belirli bir yön veren ve devamını sağlayan çeşitli iç ve dış sebepleri ve bunların işleyiş mekanizmalarını içermektedir. Yaptığımız davranışların hangilerinin motive edilmiş, hangilerinin edilmemiş olduğuna karar vermek her zaman pek kolay olmamakla beraber motive edilmiş bir davranıştaki hareketler diğerlerine oranla daha organize olmuş, daha yönlendirilmiş bir şekilde cereyan eder. Bu davranışların yapılışındaki canlılık, sarf edilen enerji, değişmeye, dağılmaya karşı olan direnci, devam süreleri vs. bize bu davranışların motive edildiklerini gösterir. Yani motivasyon hedefe yönelik bir davranış dizisini başlatan, yönlendiren, devamını sağlayan ve durduran bir davranışlar dizisidir.
MOTİVASYONUN TÜRLERİ
İçsel Motivasyon: Bireysel hedefler ve niyetler, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar, kendine güven, risk alma, kaygı ile baş etme, merak gibi kişisel faktörlerdir. Kişinin kendi içinden, kendi isteği ile başarılı olma arzusudur. İçsel motivasyonun en iyi harekete geçirici motivasyon olduğu kabul edilmektedir. (İhtiyaçlar, arzular, ilgiler, sevgiler vb.) Örneğin, matematiğe ilgi duyan bir çocuk ona “yap” denmeden, kendisi istediği için matematik çalışıyorsa içsel olarak güdülenmiştir. Bireyi hareketlendiren, iten en önemli etkenlerdir.
Dışsal Motivasyon: Toplumun ve ailenin beklentileri, ödül ve ceza sistemleri, uygulanan öğretim modelleri, arkadaş ortamının eğilimleri gibi çevresel faktörlerdir. Dışsal güdüler çevresel uyarıcılar yardımıyla bireyi harekete geçiren güdülerdir. Ödüller, Çevreden davranışa yansıyan tüm etkiler, Çevrenin davranışı kontrol etmesi. Örneğin, annesinin “yemeğini yemezsen oyun oynayamazsın” demesi üzerine yemeğini yemeye başlayan çocuk dışsal olarak güdülenmiştir. Bu çocuğun güdülenmesine yol açan etken yemek yemeyi seviyor olması değil, oyun oynamak için yemeği araç olarak kullanmasıdır
Motivasyonu Bozan Durumlar
*Kararsızlık *Kıyaslama
*Bakış Açısı *Ümitsizlik
*Hedefi Olmama *Plansızlık
*Başarısızlık Korkusu *İnsanların davranışları
*Öğrenilmiş Çaresizlik *Stres yaratan olaylar
*Kişinin çevresi ile ilişkilerinde yaşadığı sorunlar *Sağlık sorunları
*Rekabet vb. *Zaman darlığı
Motive Olmak İçin Yapmamız Gerekenler
Öz Motivasyon ve Motive Edici Faktörler
Cesaretimizi kıran her fikre karşılık yine de bizi motive eden ve yapabileceğimize inandıran düşünceler de vardır. Peki, bizi pozitif etkileyecek bir itki nasıl yaratılır? Nasıl motive eden düşüncelerimizi cesaret kıranlardan daha güçlü hale getirebiliriz? Nasıl dışardan bir ses olmaksızın cesur davranabiliriz?
Öz Motivasyon İçin 7 Yol
İşte cesaretinizi toplamak için 7 yol. Bunlar sayesinde hayattaki hedeflerinize ulaşabilir ve zorlukları aşabilirsiniz.
1. İç Diyalog
Her düşüncenin doğru olmadığını kabul etmek istiyorsak sağlıklı bir iç diyalog geliştirmemiz gerekir. Hangi düşüncenin bizi gerilettiğini ve hangisinin hedefimize yaklaştırdığını tespit etmeliyiz.
2. Ruh Halinizin Farkında Olun
Bir sürü değişik ruh halimiz vardır, bazıları yapıcıyken bazıları yıkıcıdır. Kendinize karşı şefkatli olmak zor zamanlarda yardımcı olur, karar verirken neyin yardımcı olacağını bilirsiniz. Akıl ve beden arasında bağlantı kuracak egzersizler de yapabilirsiniz. Örneğin yoga ve zihin boşaltma gibi.
3. Zorunluluk Düşüncelerinden Kararlı Düşüncelere Geçin
Kaç cümlenizde “yapmak zorundayım…” geçiyor? Şimdi karar verme ve bunu “yapacağım” a çevirme zamanı. Zorunda olduklarınızın bir listesini yaparsanız aslında bunların kendi yarattığınız, rutindeki çok da gerekli olmayan kurallar olduklarını görürsünüz.
4. Kişisel Değerlerinize Çalışın
Kişisel değerler sizin yaşamınızda belirleyici ve rehberdir. Sizi harekete geçiriyorlarsa güçlüler demektir. Her cesaret kırıcı için bir dengeleyici ve güçlendirici değeriniz olsun.
5. Pozitif Öğrenme Tutumu Geliştirin
Hepimiz insanız. İstediğiniz şey öz motivasyon ise mükemmel olma takıntısı uzun vadede kötü sonuçlara sebep olur. Öğrenmek için pozitif bir tutumunuz varsa o zaman hataların da sürecin bir parçası olduğunu göreceksiniz. Öğrenin ve uygulayın. Mükemmel olmadığınızı kabul ederek daha çok ilerlersiniz.
6. İyi Olmak İçin Çalışın
İyi olmak için çalıştığınız zaman memnun olacak ve kıyas yapmadan kendi hedeflerinize ulaşacaksınız. Başkalarıyla yarışmak zorunda değilsiniz. Her gün azar azar iyi olacaksınız. Talepkar ama anlayışlı.
7. Kendinize Güvenin Ve İnanın
Kendinize güvenmeye başlayın. Geçmişte denediğiniz bir işte başarısız olmuş olmanız şimdi de başaramayacağınız anlamına gelmez. Kendinize inanın ve en iyi bildiğiniz şekilde yapın.
Öz motivasyon insanın içindedir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur. İlk seferden, ikincisinden ya da üçüncüsünden sonra hemen pes etmeyin. Yoldaki her adım kendinizi geliştirmeye yaklaşmanız anlamına gelir. Kendinizi hafife almayın. Her zaman hata yapabilirsiniz ama bunlardan ders almaya çalışın. Hataları güçlü özelliklere dönüştürdüğünüz sürece mutlu olursunuz.
(https://aklinizikesfedin.com/oz-motivasyon-kazanmanin-7-yolu/)