Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Çolak, FETÖ ile mücadeleye yönelik, "Eğer sistemde ciddi bir değişim dönüşüm yaşanmazsa bahsettiğimiz sorunların uzun yıllar süreceğini öngörüyorum." dedi.
Polis Akademisi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ile Yrd. Doç. Dr. Deniz Turan tarafından hazırlanan "FETÖ Bağlamında Terör Amaçlı Kullanılan Kamusal Mal ve Hizmetler" raporunun tanıtım toplantısı, gazetelerin Ankara temsilcileri ve köşe yazarlarının katılımıyla Akademinin Gölbaşı Kampüsü'nde gerçekleştirildi.
Teşkilata, son 3 yılda yaklaşık 39 bin yeni polis memuru ve komiser yardımcısı kazandırdıklarını bildiren Polis Akademisi Başkanı Sayın Yılmaz Çolak, "15 Temmuz'da tüm ülkemizi işgale kalkan FETÖ terör örgütü, öncelikle kurumlarımızı işgal etmeye çalıştı. Polis Akademisi de bunlardan birisiydi. 2014 mayıs ayında göreve geldiğimiz andan itibaren akademideki bu yapılanmanın üzerine gittik ve bu yapıyı Polis Akademisi’nden temizlemeye çalıştık ve büyük ölçüde başarılı olduk." ifadelerini kullandı.
Vatanına, milletine bağlı, sivil otoriteye itaatkar, tek amacı vatandaşın hak ve hukukunu korumak olan polis memurları ve amirlerini yetiştirmeye odaklandıklarına işaret eden Çolak, "Şu anda yoğun şekilde alımlar sürüyor. Hali hazırda 2 bin komiser yardımcısı, 7 bin polis memuru adayı eğitim görüyor. Dün yaklaşık bin komiser yardımcısını, geçtiğimiz pazar günü de 9 bin 200 polis memurunu mezun ettik. Şu an 10 bin özel harekat polisi alımımız sürmekte. Önümüzdeki dönemlerde de bakanımız müjdeyi verdi, 10 bin kişilik ilana daha çıkılacak." diye konuştu.
"Kamuya ait birçok mal ve hizmetin terör örgütleri tarafından kullanıldığını, kendilerine finans sağladıklarını gördüklerini" ifade eden Yılmaz Çolak, "FETÖ bunların en önde gelenlerindendi, neredeyse devletin her kurumunda örgütlenmişti ve bunu da kendi çıkarı doğrultusunda aktif bir şekilde kullanıyordu. PKK da özellikle yerel yönetimleri çok aktif bir şekilde kullandı. Bu rapor bu konuyu derinlemesine analiz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Eğer bu yapı dönüşmez ise bizim demokratikleşmemiz, güvenlik sorunu olan bu tarz örgütlerle mücadelemiz çok zor olacaktır. Bu anlamda eğer sistemde ciddi bir değişim dönüşüm yaşanmazsa bahsettiğimiz sorunların uzun yıllar süreceğini öngörüyorum. Bu değişikliğin de muhakkak anayasal temelli olması gerekiyor çünkü bahsettiğimiz bürokratik vesayet sistemi, her ne kadar 19. yüzyılın başlarına da gitse kurumsallaşması ve yasal zeminde tanımlanması 61 ve 82 anayasalarıyla olmuş ve derinleşmiştir. Eğer bu çerçevede kurulan sistemde radikal bir değişiklik yapmazsak bu sorun uzun yıllar da sürecek gibi görünüyor."
Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ise hazırladıkları raporda, FETÖ'nün devleti nasıl ele geçirmeye çalıştığından ziyade, neden bu şekilde davranış sergilediğinin ele alındığını bildirdi.
Çomaklı, "Bu çalışmada gördük ki FETÖ gibi terör örgütleri kamusal mal denilen hizmetlere yönelirken, hali hazırda var olan vergilerle finanse edilen, kurumsallaşmış, teşkilat sorunu yaşamayan ve bu sayede de buraya hükmederlerse her şeye hükmedeceklerini gördüklerinden böyle bir yöntem izleyerek, kamusal mal ve hizmetlere yönelmişler, tabiri caizse dadanmışlar." değerlendirmesinde bulundu.
Raporda, FETÖ'nün askeriyeyi, yargıyı neden ele geçirdiğini de araştırdıklarını dile getiren Çomak, "Kamusal mal ve hizmetlere insan kaynağıyla, çok sabırla, bizim 20 yılımızı onlar 20 dakika gibi görerek, sabrederek, buralara insan kaynağı yetiştirerek sızmayı başarmışlar." ifadelerini kullandı.
Yeni Nesil Terör Örgütü Fetö’nün Tamamen Yok Edilmesi İçin Gerekli Olan hususlar Şu maddeler Altında Toplandı;
BİR MERKEZ KURULSUN
Örgütle yapılan mücadelede bilgilerin bir havuzda toplanması önem taşımakta. Mücadeleyi koordine edecek bir merkezin kurulması gerekmekte.
MÜCADELE MİMARİSİ
Bir mücadele mimarisi oluşturulmalı. Örgütle mücadelenin daha planlı ve programlı sürdürülmesi sağlanmalı. FETÖ ile mücadelede belirlenen stratejiyi uygulayacak inançlı insanlara ve güçlü mekanizmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
DERNEKLERE DENETİM
FETÖ, örtülü kazanç sermayesi aktarımında vakıfları ve dernekleri kullanmıştır. Vakıf ve derneklerin daha sıkı denetlenmesi gerekmektedir. Öngörülen 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası yetersizdir.
ÖZEL KOLLUK KUVVETİ
İhtisaslaşmış kolluk kuvvetine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kolluk kuvvetinin terör konusunda bilgili olması, Organize Suçlar personeli gibi analiz yapabilmesi, mali suçlardan anlaması ve kendi istihbarat birimine sahip olması gerekmektedir.
MASAK
Örgütle mücadelede MASAK’ın hazırladığı raporlar çok önemlidir. MASAK mevzuatı geliştirilmeli ve değiştirilmelidir.
ŞİRKETLER TASFİYE EDİLMELİ
El konulan şirketlerde satışlar yoluyla hızlı bir tasfiye sürecine girilmeli.
YÖNETİCİLERDEN BAŞLANMALI
500 bin kişinin cezaevine konulması imkânı bulunmadığı gibi, bunları yargılama olanağı da yoktur. Örgütün üst düzey yetkilileri belirlenerek, bu kişilerden başlayıp aşağı doğru inilmesi gerekmektedir.
GÖZALTI SÜRESİ
Şu an gözaltı sürelerinin uzun olması yargının işini kolaylaştırmaktadır. Bu tarz suçlarda gözaltı sürelerinin kısıtlanması olumsuz etkiler doğuracaktır.
GİZLİ TANIKLIK
Gizli tanıklığın FETÖ’nün getirdiği bir müessese olduğu söylenebilir. Gizli tanıklık müessesesi ancak sıcak olayı ve fiili gören kişiye istinaden uygulanabilir, onun dışında tercih edilmemelidir. FETÖ mensupları soruşturmaları manipüle etmek isteyebilmektedirler.
ETKİN PİŞMANLIĞA TEŞVİK
Şüphelilerin sorguya toplu şekilde alınmaları yerine tek tek alınmaları, savunmanın sağlıklı olması ve etkin pişmanlığın teşviki açısından önemlidir.
DİYANET MÜSAADE ETMEMELİ
Diyanet İşleri Başkanlığı, teolojik açıdan FETÖ ve DEAŞ gibi yapıların dini sahaya nüfuzlarına müsaade etmemeli, dini kural ve değerlerin çarpıtılmasına karşı sistematik mücadele verilmeli.
DİNİ YAPILARA BÜROKRASİ FRENİ
Dini örgütlenmeler dini sahada tutularak bunların bürokraside yapılanmalarının önüne geçilmelidir.