Polis Akademisi’nin 3. Dönem Yabancı Öğrencileri Mezun Oldu

Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim gören 9 ülkeden 43 yabancı uyruklu öğrenci düzenlenen tören ile mezun oldu.

Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim gören Afganistan, Arnavutluk, Kongo Cumhuriyeti, Maldivler, Moğolistan, Somali, Uganda, Ukrayna ve Ürdün olmak üzere toplamda 9 ülkeden 43 yabancı uyruklu öğrenci Polis Amirliği eğitimini başarıyla tamamlayarak  29 Mayıs 2019 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığı Ali Birinci Kültür Merkezinde yapılan tören ile mezun oldu.

Düzenlenen tören; Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, Polis Akademisi Başkan Yardımcıları Fatih İnal ve Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, PAEM Müdürü Prof. Dr. Orçun İmga, Emniyet Genel Müdürlüğümüze bağlı bazı Daire Başkanlıkları, Arnavutluk, Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Ürdün, Somali Büyükelçileri olmak üzere toplam 9 ülkenin konsolosları ve ateşeleri, mezunların yakınları ve basın mensuplarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak Akademi’nin, polis temel eğitimi, polis amirleri eğitimi, Emniyet Teşkilatı’nın hizmet içi eğitimleri ve akademi bünyesindeki enstitülerde yürütülen yüksek lisans ve doktora programları olmak üzere 4 farklı alanda hizmet verdiğini belirtti. Uluslararası Polis Akademileri Birliğinin (INTERPA) başkanlığını ve Avrupa Polis Akademileri Birliğinin de başkan yardımcılığı görevlerini yürüttüklerini ifade eden Çolak, diğer ülkelerle kolluk eğitimi alanında iş birliği yaptıklarını ve bu alanda lider ülkeler arasında yer aldıklarını aktardı. Çolak, misafir öğrenci eğitimi programlarına çok önem verdiklerini vurgulayarak, mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin başarılı şekilde ülkelerine hizmet edeceklerine inandığını dile getirdi.

Emniyet Genel Müdürümüz Celal Uzunkaya ise, “1992 yılından bu güne kadar 24 farklı ülkeden 1198 misafir öğrenci Polis Akademisi Başkanlığımızdan başarı ile mezun olarak kendi ülkelerinin güvenlik teşkilatlarına katılmışlardır. Bugün de, bu sayıya dost ve kardeş ülkeler Afganistan, Arnavutluk, Moğolistan, Ürdün, Kongo Cumhuriyeti, Maldivler, Somali, Uganda ve Ukrayna olmak üzere 9 farklı ülkeden gelen toplam 43 öğrencinin daha eklenecek olmasının haklı gururu ve sevincini yaşıyoruz.” dedi.

Mezun olacak olan 43 yabancı meslektaşımızın, aldıkları bilgi ve edindikleri deneyimlerle ülkelerine döndüklerinde ülkelerinin sadece güvenlik ve asayişine katkı sağlamakla kalmayacaklarına vurgu yapan Uzunkaya, “1’i Emniyet Müdürü, 1’i Emniyet Amiri, 8’i Başkomiser, 16’sı Komiser ve 17’si Komiser Yardımcısı olarak mezun olacak olan bu 43 yabancı meslektaşımız, Türkçeye hakimiyetleri ve Türk kültürüne aşinalıkları ile de bulundukları ülkelerde Türkiye’nin birer fahri temsilcisi olacaklarını ümid ve temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Uzunkaya konuşmasının devamında, “Emniyet Teşkilatımızın sadece kendi içine odaklanmasıyla güçlü bir polis eğitimi vermenin mümkün olmadığının bilincindeyiz. Bu sebeple Uluslararası arenaya açılmanın, sürekli bir etkileşim ve iletişim içinde olmanın, uluslararası düzeyde polis eğitimi vermenin Teşkilatımızı daha da güçlendirip kuvvetlendireceğine, öte yandan suçla hem ulusal hem de uluslararası anlamda daha etkili ve kapsamlı mücadele edilmesine destek katacağına inanıyoruz.” dedi.