POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
POLİSİM YANIMDA MAHALLEM GÜVENDE PROJESİ
POLİSİM YANIMDA MAHALLEM GÜVENDE PROJESİ

     Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen “Polisim Yanımda Mahallem Güvende Projesi” kapsamında;

     Toplumun güvenlik talebine göre şekillenen bir anlayış ile toplumsal sorunlara odaklanma ve çözümlerin bütüncül bir çerçevede ele alınarak topluma kaliteli güvenlik hizmeti sunma amacı hedeflenmiştir. Bu kapsamda; sorumlu amir ile personelin, bireysel ve kurumsal sorumluluk bilinci içerisinde muhtar ve vatandaş ile bütünleyici bir yaklaşımla iletişime geçmesi, suç ile karşılaşan vatandaşın farklı kurum ve kişiler üzerinden çözüm arayışında olmasının önüne geçilerek mağduriyetlerin önlenmesi planlanmıştır. Proje sorumluluk alanı ve hedef grubu İl Merkezi Polis Sorumluluk Bölgesinde bulunan 44 mahalle muhtarlığıdır.

 Proje Gerekçesi

       Mahalle yapılanması ekseninde oluşturulan muhtarlık kurumu, hem sosyal yönü hem de idari yönü itibari ile, TDP hizmetlerinde oldukça önem taşımaktadır. Toplumsal duyarlılıkların ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi yönüyle muhtarlar, önemli bir işleve sahiptir. Yine muhtarlar seçildiği mıntıkanın bilgi bankası, kimi zamanda problemlerin çözümü için ilk başvuru merciidir. Bu açıdan bulunduğu konum, üstlendiği görevler ve günlük ilişkileri çerçevesinde edindiği bilgiler itibari ile muhtarlar, güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde, irtibat kurulması, iş birliği yapılması ve periyodik olarak iletişime geçilmesi gereken kişilerin başında gelmektedir. Tüm bu gereklilikler neticesinde 44 mahalle muhtarlığına, 44 sorumlu amir ve 44 sorumlu polis memuru görevlendirilmiştir.

Proje Temel Mantığı

    Suç olgusunun toplumsal ve ekonomik maliyetleri yüksektir. Bu nedenle projede temel mantığımız önleyici hizmet yaklaşımıdır. Önleyici hizmet yaklaşımı, polisin toplumsal mekanlara nüfuz ettiği bir anlayışa karşılık gelmektedir. Bu anlamda polis yürütülen projelerle, kendi kendine yardım eden ve yaşanılan çevrede olanlara karşı, kendiliğinden harekete geçen bir toplum oluşturulmasında, itici güç olarak kabul edilmektedir.

Proje Temel Prensibi

    Güvenlik hizmetlerine toplumun katılım ve desteğini sağlamak amacıyla proje temel prensibimiz bütüncül bir güvenlik hizmeti anlayışı geliştirmektir. Takdir edersiniz ki sosyal problemler tek bir nedene bağlı kalınarak açıklanamaz suç gibi sosyal problemlerin ortaya çıkmasında, tek bir sebepten ziyade sebeplerin birlikteliği söz konusudur. Bu nedenle sorunlara ve suçlara genel açıdan yaklaşılır, salt polisiye önlemler ile sorunların çözümlenmesinin mümkün olmadığı dikkate alınır. Suçların önlenmesi çok yönlü bakış açısını gerektirdiğinden suça taraf olan bütün toplumsal kesimlerin birlikte sorumluluk alması gerekir.

Proje Hedefleri

  • Toplum polis ilişkisini geliştirmek
  • Çağdaş polis yaklaşımlarını uygulamak
  • Güvenlik hizmetlerini insan odaklı anlayışla yürütmek
  • Vatandaşların taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermek
  • Toplumun suç ve her türlü tehlikeden korunmasını sağlamak için önleyici çalışmalar yapmak
  • Daha verimli ve etkin bir ihbar mekanizması oluşturmak
  • Güvenlik hizmetlerine toplumun katılım ve desteğini sağlamaktır.

 

Bu kapsamda sorumlu amir ve memurlar görüşmeleri öncelikle yüz yüze yapmaktadır. İş yoğunluğu oluşması durumunda ise telefon ile irtibat sağlamaktadır. Muhtarların bildirdikleri suçların tespitine yönelik gerekli olan tarih, saat yer kişi, güvenlik kamerasının bulunup bulunmadığı, zarar ve ziyan benzeri bilgiler eksiksiz olarak alınıp raporlanmaktadır. Ziyaretler esnasında muhtarlardan alınan ihbarlar doğrultusunda aylık suç analiz raporları tanzim edilmekte olup proje ile ilgili Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği ile iş birliği yapılmıştır.

Proje uygulama sürecinde genel güvenlik ve asayiş anlamında 106 denetim yapılmış olup; denetlemeler esnasında 8 şahsa 13.388 TL idari para cezası uygulanmıştır.