SİBERAY Eğitim Programı Gerçekleştirildi
SİBERAY Eğitim  Programı Gerçekleştirildi

SİBERAY ile ne hedefleniyor?

Farkındalık ve bilinçlendirme temelli olarak başlatılan çalışma kapsamında; toplumumuzun teknoloji bağımlılığı ile mücadelede kapasitesinin geliştirilmesinde her yaş grubuna yönelik siber farkındalık çalışmalarının yapılması ve güvenli internet kullanımı, teknoloji bağımlılığı, birey ve kurumlar için siber güvenlik gibi konularda toplumun ilgisini, katılımını artırmak amacıyla sosyal medya etkinlikleri, yerli yazılım ile oluşturulacak olan mobil uygulamayla mobil kullanımda karşılaşılan zararlı alışkanlık ve içeriklerin önüne geçilmesi, mobil kullanıcıların bilinçli ve güvenli kullanıma yönlendirilmesi, hazırlanan www.siberay.com internet sitesi ile kullanıcılara doğru ve güvenli bilgi verilmesi hedefleniyor.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından 2020 yılı itibariyle başlatılan ve siber farkındalık, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalıkla mücadele, güvenli internet kullanımı konularında faaliyetler içeren SİBERAY programının eğitim ve tanıtım etkinliği Ankara’da gerçekleştirildi.

SİBERAY Eğitim Programı Açılış Törenine; İçişleri Bakan Yardımcıları Muhterem İnce ve Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Programda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, “1993 yılında tüm dünyada internet kullanan insan sayısı, tüm dünya nüfusunun yaklaşık % 0.01’ine denk geliyordu. Sadece yedi yıl sonra dünya nüfusunun %5’ine ulaştı. 15 yıl sonra %41’ine, bundan 5 yıl sonrada %59’una ulaştı. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 2004 yılında nüfusun %18.8’i, 2010 yılında %41.6’sı, 2019 yılında da %75.3’ü internet kullanmaktadır. Yani dijital hayat dünyada eşi benzeri görülmemiş bir ivmeyle yayılırken bizim ülkemiz dünya ortalamasının çok üzerinde bir hızla bu hayata intibak etmiştir. Burada 2 mesaj var. Birincisi, dünyada yeni bir güç doğmuştur. İkincisi ise Türkiye’de bu dijital çağa uygun bir altyapı ve kapasite üretmiş, yeni güçle dünya ortalamasının üzerinde bir temas sağlamıştır” dedi.

Konuşmasının devamında SİBERAY programına değinen İnce, SİBERAY ulusal ve uluslararası platformlarda siber farkındalık ve teknoloji bağımlılığı konularında bilimsel ve sistematik temellere dayanan etkin çalışmalar yaparak bilişim sitemlerinin daha güvenilir ve bilinçli bir şekilde sağlamayı hedefleyen faaliyetler bütünüdür. Programın amacı, en özet ifadeyle tıpkı trafikte doğru sürücü alışkanlıkları gibi doğru internet kullanıcı alışkanlıkları oluşturabilmektir. Tehlikeleri bilen, sezen ve bu tehlikelere göre doğru önlemler alarak bireyler yetiştirmek, topluma bu yönde bilgi ve eğitim verebilmektir.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlaşmış Ekiple Yeni Yapılanma

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş konuşmasında, “İsmi her ne kadar sanal olsa da suçların gerçek olduğu mecrada tehlike saçarken insanımızı ve özellikle çocuklarımızı korumak zorunlu hale gelmiştir. Anayasal düzeni tehdit, dolandırıcılık, sahtecilik, özel hayatın gizliliğini ihlal, çocuk istismarı, casusluk, insan ve silah kaçakçılığı, yasa dışı dinleme, zararlı yazılımları yayma, itibarı zedeleme başta olmak üzere işlenen bilişim suçlarına karşı teşkilatımızda siber operasyon merkeziyle güvenlik kolları oluşturulmuş, uzmanlaşmış bir ekiple yeni yapılanmaya gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Sayın Bakanımızın da verdiği güçlü destekle Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımız bünyesinde uluslararası standartlardaki teknolojik donanımla etkin kesintisiz ve kararlı bir mücadele vermekteyiz” diyen Aktaş, “Yaptığımız bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarıyla internet ve sosyal medyayı en fazla kullanan genç kesimin, bu mecradan olabildiğince güvenli ve verimli bir şekilde yararlanmasını arzuluyoruz. Özellikle pandemi döneminde iş, alışveriş ve eğitim faaliyetlerinin iyice arttığı internet ortamının daha sağlıklı ve güvenli kullanılmasına yönelik geliştirdiğimiz SİBERAY programı ile dijital dünyanın tehlikelerini bertaraf etmeyi, insanımızı teknoloji bağımlılığından ve zararlı etkilerinden korumayı amaçlıyoruz.” dedi.

Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele

Programda konuşan Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Erdal Çetinkaya ise konuşmasında, “Dijital dünyanın kendine has özellikleri, bizi bu dünya ile bağlantılı hale getiren akıllı telefonlar, finans işlemleri, oyunlar, sosyal medya ve diğer alanlar bu mecranın doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanımını zorunlu hale getirdi. Bizler de bu duygu ve düşünceler ışığında devlet refleksinin doğal bir sonucu olarak Sayın Bakanımızın himaye ve destekleriyle SİBERAY programını hayata geçirmeye karar verdik. SİBERAY programıyla; Siber farkındalık ve teknoloji bağımlılığı konularında, bilimsel ve sistematik temellere dayanan çalışmalar planlayarak her yaş grubundaki vatandaşlarımızın internet ve teknoloji bağımlılığına maruz kalmadan teknolojinin vatandaşımıza değil, vatandaşımızın teknolojiye hükmetmesini sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Açılış töreninin ardından devam eden eğitim kapsamında; çeşitli il siber birimlerinden programa katılım sağlayan 20 katılımcıya yönelik olarak, Uzman Psikolog Diana Güler tarafından “Teknoloji Bağımlılığı”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu tarafından “Güvenli İnternet-Bilişim Güvenliği”, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Emrah Ayaşlıoğlu tarafından “Siber Zorbalık”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Güven tarafından “Etkili İletişim- Öğretim Yöntem Teknikleri”, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar tarafından “Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Toplu fotoğraf çekimi ile eğitim programı sona erdi.