POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi Tamamlandı
Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi Tamamlandı

Trafik birimlerinde görevlendirilen polis memurlarına yönelik “Temel Trafik Kaza ve İnceleme Eğitimi Sertifika Töreni” gerçekleştirildi.

 

Trafik kuruluşlarımızın branşlı ve eğitimli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’nde 02-27 Temmuz 2018 tarihleri arasında Polis okullarından mezun olup ilk defa ataması yapılan ve trafik birimlerinde görevlendirilen 16. Dönem PMYO mezunu 800 Polis Memuruna yönelik Temel Trafik Kaza ve İnceleme Eğitimi Sertifika Töreni düzenlendi. Programa İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Kırıkkale İl Jandarma Komutanı Alb. İbrahim Ayhan Vural, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ve ilgili Daire Başkanları ile Kırıkkale İl Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu katıldı.

 

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük ve köklü bir medeniyete, önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu, terör ve uyuşturucu ile mücadelenin coğrafi konuma ve küresel yapılanmayla ilgili olduğunu ifade ederek, “Yıllardır uğraştığımız trafik güvenliği diye bir meselemiz de var ki, bunun sorumluluğu sadece bize ait. Bunun bir dış bağlantısı yok. Coğrafya, güncel siyaset ve dış politika ile de ilgisi yok tamamen bizimle, yanlışlarımızla, alışkanlıklarımızla, yaptıklarımızla ve bizim yapmadıklarımızla ilgili bir konudur.” dedi. Bakanımız Sayın Soylu konuşmasının devamında trafiği yönetirken izleme, temas ve görünürlüğü artırma, uzmanlaşma ve trafikteki insan davranışlarını değiştirme stratejilerini izlediklerini belirterek teknolojik altyapı, kamera ve plaka tanıma sistemleriyle trafiği doğru ve eksiksiz şekilde izleyebildikleri bir yapıyı oluşturduklarını dile getirdi.

 

Trafik kazaları düştü

 

Denetimi artırıp denetim elemanlarını görünür kılma uygulamasıyla trafikteki insan davranışlarını olumlu yönde değiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Soylu, bu noktadan hareketle tuzak radar uygulamasını kaldırdık. Yine algılanan yakalanma riski duygusu için bir adım daha attık. Maket trafik uygulamasını gerçekleştirdik ifadelerini kullandı.

“Bu uygulamayla maket trafik ekipmanlarının bulunduğu bölgede son bir yıl içerisinde ülke genelinde araç sayısındaki yüzde 25 artışa rağmen, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yüzde 7, ölüm olaylarında yüzde 6 eksilme sağladık.” dedi.

 

Ekip ve personel sayısı artırıldı

 

Trafik, Elektrik, Elektronik Denetleme Sistemi'ni (TEDES) de kaldırdıklarını anımsatan Soylu, “Uyguladığımız ve uygulamaya çalıştığımız yöntemlerin meyvelerini bu süreç içerisinde sürekli almaya çalışacağız.” dedi. Bakanımız Sayın Soylu, trafik konusunda polislerin uzmanlaşması için eğitimler verdiklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: Trafik konusunda bir taraftan trafikte kazaya karışan sürücülere eğitim verileceğini diğer taraftan görevlerini yapan trafik polislerinin de eğitim almaya devam edeceğini belirtti. Bölge trafik denetlemelerinde ekip ve personel sayısını artırarak bir ekibe düşen 20 kilometre alanın 15 kilometreye çekildiğini, şehir içi trafik denetlemelerinde ise bir ekibe düşen kişi sayısının 23 binden 19 bine çekildiğini, ayrıca 15 bin olan uluslararası standartlara yaklaşmak için çalışmalara devam edildiğini belirtti.

 

Yaklaşan bayram münasebetiyle kurban bayramında  9 gün tatile vurgu yapan Soylu, trafik kazalarının engellenmesi için bir mücadele ortaya koyacaklarını ifade ederek, Kırıkkale’de eğitimini tamamlayan polislere başarılar diledi. Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya törende yaptığı konuşmasında, ülkemizde son 2 yıllık trafik kazalarında 7500 civarında vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve 12 ile 15 milyar dolar civarında bir kayıp olduğunu dile getirdi. Uzunkaya, var olan engellilere her yıl yenilerinin eklendiği bir tablonun sürdürülebilir, korunabilir olmadığını, olmaması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

 

“İşte bu nedenle hükümetlerimiz, geçmişten günümüze kadar trafikle ilgili pek çok kalıcı, ayakları yere basan, çoğu bakanlığı, kurumu ve kuruluşu içerisine alan çalışmalar ve projelerle ölümlü kazaları, ölü sayılarını geriye doğru kademeli bir şekilde çekecek, 2020-2030'lu yılların da ölüm sayılarını yüzde 50'lerin altına çekecek bir çalışma başlatmıştı. Geçmişten günümüze kadar bu da devam ettiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında Mayıs 2018'de sahada aktif rol alacak branşlı personelimizin yetişmesi amacıyla bir aylık toplam 120 saat eğitim süresi olan bu program düzenlendi. Bugün sertifikalarını alacak 791 personelimiz görev yapacakları yerlerde taze bir kan, yeni heyecan olarak trafikte etkili hizmetler verecektir. Trafikte sadece denetimin yeterli olmadığını, denetimin tek başına trafik sorunun çözümünde en yüksek oranda önlem alınsa bile, sağladığı sorun çözümündeki oranının dünya ölçeğinde ve ülkemizde de belirli bir yüzdenin üzerine çıkmadığını da biliyoruz." dedi.

 

Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya konuşmasını bitirirken; Kazasız, insanların ölmeyeceği, yaralıların az olacağı, gözyaşlarının dineceği, trafik ölümlerinin normal, sıradan ölüm anlayışının dışına çıkarılacağı güzel bir ülkede yaşamak dileğiyle “Önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz.” sloganına uygun  herkesin örnek olması temennisinde bulunmuştur.