Toplantının açılış programına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları, Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Tuğamiral Cengiz Ünver, Ankara İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, Başkanlar, Daire Başkanları, 81 İlimizden Trafik Tescil ve Denetleme, Bölge Trafik Denetleme ve Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcıları ile birim amirleri katıldı.
Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Soylu, “Bireysel kullanım arttıkça birincisi hız ihlalleri artıyor, bunu mutlaka sahada hep beraber baskılamak durumundayız. Bir dönem yüzde 90’lara ulaştırdığımız emniyet kemeri kullanım oranında bir gerileme görüyoruz” dedi. Soylu, trafik kazalarında eğilimi aşağıya döndürmeyi ve bunu kalıcı hale getirmeyi başardıklarını belirtti. Yüz bin nüfusa göre can kaybı sayısının 2010’da 13,4 olduğunu bu rakamın 2020 sonu itibarıyla 5,8’e gerilediğini bildiren Süleyman Soylu, trafik konusunda strateji geliştirildiğini dile getirdi.
“Personel Eğitimleri Artırıldı”
Bakan Soylu, 2017’de uygulamaya alınan Karayolları Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi’nin adım adım takip edildiğini vurguladı. Çok sayıda tedbirin hayata geçirildiğini söyleyen Soylu, denetim anlayışının da değiştiğini, uyarıcı, farkındalık oluşturan bir denetim anlayışına geçildiğini anlattı. Emniyet Genel Müdürlüğünde 2018’den bugüne kadar 6 bin 934 personelin trafik birimlerine atamasının gerçekleştirildiğini aktaran Soylu, trafik personelinin uzmanlaşması için eğitimlerin artırıldığını kaydetti. Bakan Soylu, “Fahri trafik müfettişlerimizin etkinliğini arttırdık. 2019 yılında günlük ortalama 1656 kural ihlali tespiti yapıyorlardı, bu yıl itibarıyla 3 bin 661 günlük ortalama kural ihlali tespiti yapıyorlar.”
Hayata geçirilen projelerle Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in 2011-2020 arasında trafikteki can kayıplarının yüzde 50 azaltılması hedefini tutturan iki ülkeden birisi olduğuna işaret eden Soylu, “Şimdi önümüzdeki dönem için çalışıyoruz. 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı’nı hazırladık.”
Soylu, 2021-2030 Trafik Güvenliği Eylem Planı’nın kademeli olarak uygulamaya geçirileceğini bildirdi.
“Planlamaların Olumlu Neticesini Aldık”
Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ise şu ifadeleri kullandı: “Trafik terörünün önlenmesi ve sorumluluğun trafiğin tüm aktörleriyle paylaşılması için, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğini güçlendiriyor, diğer taraftan günlük görevde olan yaklaşık 7 bin trafik ekibimizle, sahayı etkin ve yoğun bir şekilde denetlemenin yanı sıra, eğitim ve farkındalık çalışmalarına da ağırlık veriyoruz. Trafik bilincini arttırmanın ve sorumluluğun her bir bireyde olduğunu hatırlatmanın, konunun stratejik noktası olduğunun farkındayız. Yaptığımız her kampanya, aldığımız her önlem, geliştirdiğimiz her yöntemle sadece trafik kazalarını en aza indirmeyi hedeflemiyor, bir bilinç de oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
Sıkı bir disiplin ve stratejik bakış açısıyla yapılan planlamaların olumlu neticesini aldıklarını belirten Aktaş, “Personel sayımızı ve teknik kapasitemizi de arttırarak ‘Önceliğimiz İnsanımız, Önceliğimiz Can Güvenliği’ demeye devam ediyoruz. Helikopter ve drone destekli denetimler, maket trafik ekip aracı uygulaması, elektronik denetleme sistemi ile ortalama hız tespit sistemi uygulaması, güvenli sürüş kurallarına yönelik eğitimler, aşırı hız, yaya güvenliği ve seyir halinde cep telefonu kullanılmamasına dönük farkındalık çalışmaları ile her geçen gün başarı çıtamızı yükseltmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Emniyet Genel Müdürü, “Sayın Bakanımızın öncü rolü ve birebir takibinin yanı sıra, sahada görevli bütün arkadaşlarımızın canla, başla çalışması neticesinde, ölümlü trafik kazalarında önemli bir oranda düşüş sağladık. Trafik güvenliğine katkı sağlayacak mevzuat düzenlemeleri, planlı ve eş zamanlı denetimler, kaza riski yüksek sıcak noktaların güncelleştirilerek gerekli tedbirlerin alınması, trafik birimlerimizin personel ve teknik donanımla güçlendirilmesi, ayrıca, 2021 -2030 karayolu trafik güvenliği strateji belgesi ve onun ilk adımı olan 2021 -2023 karayolu trafik güvenliği eylem planı çerçevesinde ilgili kurumlarla yaptığımız çalışmalar neticesinde yakaladığımız bu ivmenin, daha da yukarılara çıkacağına canı gönülden inanıyorum.” diye konuştu. Aktaş, “Teşkilatımız hayati önem taşıyan ve hassas sorumluluk gerektiren bu görevi hakkıyla ve layıkıyla yerine getirme konusunda yine yoğun bir gayret ortaya koyacak, sayın bakanımızın belirlediği hedef doğrultusunda güvenli yollar ve güvenli yol kullanıcılarıyla “vizyon sıfır” ilkesine dönük kalıcı adımlar atmaya devam edecek.” dedi. Toplantı açılış programı hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.