İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatları ile üçüncü 100 günlük icraat programı içerisinde yer alan, Polis Akademisi Trafik Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanan Trafik Kaza ve Denetim İstatistikleri Raporu’nun AFAD Başkanlığı Konferans Salonunda basın tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantıya İçişleri Bakan Yardımcıları Muhterem İnce, İsmail Çataklı, Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürümüz Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Serdengeçti, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şenol Yaprak, Polis Akademisi Başkanlığı Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Merve Ayşe Akbulut, Emniyet ve Jandarma personeli ile basın mensupları katıldı.
Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şenol Yaprak, Trafik Kaza ve Denetim İstatistikleri Analizi Raporu’nu sundu. Trafik Kaza ve Denetim İstatistikleri Analizi Raporu verilerine göre; Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı, 2009 yılında 14.316.700 iken son on yıllık periyotta %59,72, bir önceki yıla göre ise %2,91 artarak 2018 yılında 22.865.921 olarak gerçekleşti. Sürücü belgesi olan kişi sayısı ise 2018 yılı itibari ile bir önceki yıla göre %4,03 artış göstererek 29.317.724’e ulaştı.
Türkiye’de 2015 yılında gerçekleşen toplam trafik kaza sayısı 1.313.359 iken 2018 yılında %6,39 azalarak 1.229.364 olarak gerçekleşti. Trafiğe kayıtlı araç sayısının artışına karşın trafik kazalarının azaltılmasında önemli bir başarı elde edildi. Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarının 2018 yılı dağılımı ve özelliklerine bakıldığında; kazaların %84,81’i maddi hasarlı, %14,66’sı yaralamalı ve %0,53’ü de ölümlü trafik kazası olarak gerçekleşti.
Ölümlü Trafik Kazaları Azaldı
2019 yılının ilk beş aylık döneminde (Ocak-Mayıs) bir önceki yılın aynı dönemine göre ölümlü trafik kaza sayısında %30,7 gibi çok önemli bir azalma gerçekleşti. 2019 yılının ilk beş aylık döneminde yaralanmalı trafik kaza sayısında da bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,92 oranında bir azalma oldu. 2019 yılının ilk beş aylık döneminde trafik kazası sonucu ölüm sayısı bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, %37,2 oranında bir azalma olduğu görüldü. 2019 yılının ilk beş aylık döneminde de trafik kazası sonucu yaralananların sayısında bir önceki yıla göre %13,39 oranında bir azalma oldu.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu toplantıda yaptığı konuşmasında, “Trafik güvenliği için alınan tedbirlerle dünyada hiçbir ülkenin elde edemeyeceği sonuçları elde ettik. Türkiye'nin bugün yaşayan nüfusu 87 milyondur. 5 milyon yabancımız var. Onların da araçları var. Bu ülkenin içerisindeler. Bizim hedefimiz şu, 3 yıl önce trafikte ölüm oranımız 100 binde 16-17 idi. Şu anda 100 binde 7’lerdeyiz. AB ortalaması 100 binde 5’tir. İlk hedefimiz 100 binde 5’in altına inmektir. İkinci hedefimiz 2,5-3 ile Almanya ortalamasını yakalamaktır.” dedi.
Denetim arttıkça kazaların azaldığını belirten Soylu, geçen yılın 8 ayında yaya ölümlerinin ülke genelinde 341 olarak kayıtlara geçtiğine işaret ederek, bu yılın aynı döneminde bu rakamın yüzde 34,6 azalışla 223 olduğunun altını çizdi.
Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesinde okul servislerine sıkı denetimler yapılacağına değinen İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Ülkemizde kayıtlı 92 bin 890 okul servis aracı bulunmaktadır. Normal denetimlerimizin yanı sıra önümüzdeki hafta bu araçlara 5 gün süreyle yoğunlaştırılmış denetim yapılacaktır. Ayrıca geçtiğimiz yıl 215 bin 186 okul servis aracı sürücüsüne, 10 bin 68 rehber personele, 417 bin 671 öğretmene, 11 bin 755 okul geçidi görevlisine ve 2 milyon 209 bin 380 öğrenciye trafik eğitimi verilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda Türkiye’de trafik kazalarında düşüş eğiliminin yakalandığını dile getiren İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Bunlar yeterli mi, bizi tatmin eder mi? İnsan hayatı söz konusu olduğunda bizim için ‘1’ rakamı çok büyük bir rakamdır ve bunu ‘0’ yapana kadar en küçük bir mutluluk ve rahatlık bizim için söz konusu değildir.” dedi.
“Kararlı Mücadelemiz Devam Edecek”
Emniyet Genel Müdürümüz Mehmet Aktaş burada yaptığı konuşmasında, “Günümüzde trafik kazaları sonucunda dünya üzerinde günde 3000’den fazla, yılda da yaklaşık 1,3 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre trafik kazaları bu görünümü ile dünyada insan sağlığını tehdit eden faktörler içerisinde 5. sırada yer almaktadır.” ifadelerini kullandı. Karayollarının kullanımına yönelik talebin her geçen gün artmasının, trafikte kaza riskini de beraberinde getirdiğinden bahseden Aktaş, “Türkiye’de trafik kazalarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar, hem trafik kazalarının azaltılmasına hem de olası can kayıplarının ve yaralanmaların minimize edilmesine hizmet etmektedir. Bu kapsamda son yıllarda yürütülen denetim hizmetlerinin ve farkındalık kampanyalarının çok olumlu sonuçlar alınmasına katkı sağladığı görülmektedir.” dedi.
Emniyet Genel Müdürü Aktaş, “Bakanlığımızın öncülüğünde Türkiye genelinde ilgili tüm bakanlıklarla ve paydaş kuruluşlarla birlikte yürütülen bu kararlı ve kesintisiz mücadelemiz tüm toplumsal dinamiklerin de güçlü desteğiyle artırılarak devam ettirilecektir.”ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, toplu fotoğraf çekimi ile toplantı sona erdi.