POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Türk Polisi Tarihini Arıyor’ Çalıştayı Yapıldı
Türk Polisi Tarihini Arıyor’ Çalıştayı Yapıldı

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Polis Tarihi ve Kültürü Merkezi Müdürlüğü “Türk Polisi Tarihini Arıyor” temasıyla bir çalıştay düzenlendi.

Polis Akademisi’ne bağlı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Polis Tarihi ve Kültürü Merkezi Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği çalıştay 15 Ekim 2016 tarihinde, saat 10.00’da başladı. ‘Türk Polisi Tarihini Arıyor’ temalı çalıştay Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak’ın açılış konuşması ile başladı. Başkanımız konuşmasında vatandaşlar için devletin önemine değinmiş ve güvenliğin sağlanabilmesi için devlet idarelerinin oluşturulmasına vurgu yaptı.

Türk Polis Tarihini Arıyor Çalıştayına Polis Akademisi Başkan Yardımcıları ve Öğretim Üyeleri, Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, Genel Türk Tarihi alanında ihtisaslaşan Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu ve Prof. Dr. Üçler Bulduk, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Doğan, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ekrem Kalan, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Ahmetbeyoğlu katıldılar.


Çalıştay, Nisan 2016 tarihinde düzenlenen I. Uluslararası Kolluk Tarihi Sempozyumunun devamı niteliğinde olup daha spesifik bir alan olan Türk Polisinin Orta Asya Türk Tarihi ile irtibatı somutlaştırılarak Türklerde kolluğun tarihi kökenleri tespit etme amacıyla oluşturulduğu ifade edildi.
Bu çerçevede polis yapılanmasının modernleşmenin bir yansıması olduğunun altı çizildi.
Bunların yanı sıra toplantıda eski Türklerde iç güvenlik, asayiş meselesi ile Türkiye’de Polis Tarihi ve araştırmalarının başlangıcı gibi konular tartışılarak katılımcıların deneyimlerinden istifade edildi.
Kadim ve köklü bir tarihe mensup Türk Milletinin iç güvenliği sağlama ve kolluk teşkilatlanmasında köklerinin 1845’den çok daha eskilere dayandığı belirtildi. Bu noktada Çalıştay da Genel Türk Tarihi alanında uzman öğretim üyeleri ile beraber Türk Polisinin Hun, Göktürk ve Uygur Devletleri ile irtibatı yazılı kaynaklar incelendi.


Türk Polis Tarihinin Temelleri
Günümüz Polis Teşkilatının temelleri 1826’da Yeniçeri Ocağının kaldırılmasından sonra ortaya çıkan asayişsizlik ortamını gidermek ve vatandaşların huzur ve güvenini sağlamak amaçlı atılmış olup, dönemin çağdaş medeniyetleri incelenerek Paris Polis Müdürlüğü’nün görev ve çalışma usullerini içeren 17 maddelik bir nizamname ile 20 Mart 1845 tarihinde bu amaçla ilk temel taşı konulmuştur.
Orta Asya Türk Devletlerinde iç güvenliğin sağlanmasında ciddi bir örgütlenmenin olduğu kabul edilmiştir. Ülke içerisindeki iç güvenlik ve huzuru sağlamayı başarması sayesinde de Orta Asya Türk Devletlerinin ayakta kaldığı genel görüş olarak ortaya çıkmıştır. Çalıştaydaki oturumlarda ve müzakerelerde öğretim üyelerinin tecrübeleri sonucunda Türk Polisinin tarihinin 1845’den çok daha eskiye dayandığı ve temellerinin Orta Asya Türk Devletlerine kadar götürülebileceği anlaşılmıştır. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Polis Tarihi ve Kültürü Merkezi Müdürlüğü bu konudaki çalışmalarına bundan sonra yeni sempozyum ve çalıştaylar ile destekleyeceğini belirtmiştir.