POLİS DERGİSİ
POLİS DERGİSİ
HABERLER
Uluslararası Koruma Altındaki Kişiler Hakkında Polisin Bilgilendirilmesi Çalıştayı
Uluslararası Koruma Altındaki Kişiler Hakkında Polisin Bilgilendirilmesi Çalıştayı

Uluslararası Koruma Altındaki Kişiler Hakkında Polisin Bilgilendirilmesi Çalıştayı Ankara’da düzenlendi. Çalıştayda, ülkemizde uluslararası ve geçici koruma altında bulunan kişilerin hukuksal statüleri ve hakları, mültecilerle birlikte yaşam gibi konular ele alındı.

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile Polis Akademisi Başkanlığınca, kurumlar arası işbirliği çerçevesinde, ülkemizde bulunan farklı statüdeki kişilerin durumu, özellikle bu kişilerin karıştığı asayişe müessir fiillerde polisin tutumu, yaşanan sorunlar/karşılaşılan güçlükler, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun etkin bir biçimde sağlanabilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürümüz Sayın Celal Uzunkaya’nın katılımlarıyla “Uluslararası Koruma Altındaki Kişiler Hakkında Polisin Bilgilendirilmesi Çalıştayı” Ankara’da düzenlendi.

Düzenlenen çalıştaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Polis Akademisi Başkan Yardımcıları Fatih İnal, Doç. Dr. Ufuk Ayhan, Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, ülkemizde en çok uluslararası ve geçici koruma altında bulunan yabancıların olduğu illerden ilgili birim amirleri ile Asayiş Dairesi Başkanlığı’ndan Şube Müdürleri, Kamu Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum ve Uluslararası Kuruluş Temsilcileri ile bu alanda bilimsel çalışma yürüten akademisyenler katıldı.

Zorunlu göç sebepleri

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Çalıştay’da yaptığı konuşmasında, “Dünya üzerinde birçok dengenin değişmesi ile özellikle üçüncü dünya ülkelerinde süregelen ciddi ekonomik sıkıntılar, kronik yoksulluk, fırsat yoksunluğu ve buna ek olarak insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan baskıcı otoriter rejimler, terör, savaşlar, genel şiddet eylemleri ve bunların yarattığı güvensizlik ortamı insanları bulundukları toprakları, ülkeleri ve kısaca ana vatanlarını terk etmeye zorlayan nedenler arasındadır.” dedi.

Yasadışı göç konusuna değinen Uzunkaya, “Tarih boyunca zalimin karşısında ve mazlumun ise yanında duruş sergileyen milletimiz, “açık kapı” politikası çerçevesinde sınırdan giriş yapan hiçbir Suriyeliyi geri göndermemiş ve bu politika çerçevesinde Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilere “geçici koruma statüsü” vermiştir. Aynı zamanda bu yabancılara sağlık, eğitim, iş piyasasına erişim, sosyal yardım ve hizmetler ile tercümanlık ve benzeri hizmetler de sağlanmaktadır. Bu bağlamda çatışma, şiddet ve zulüm sebebiyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısı küresel çapta rekor düzeylere ulaşırken; Türkiye dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke durumuna gelmiş olup bugün itibariyle 3 milyon 600 binden fazla kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra bir milyona yakın diğer uyruklardan kişiye de ev sahipliği yapmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

Düzenlenen çalıştayda;

  • Ülkemizde uluslararası ve geçici koruma altında bulunan kişilerin hukuksal statüleri ve hakları,
  • Polisin özellikle asayişe müessir suçlar konusunda bu kişilerle karşılaştığı durumlar ve ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar,
  • Sosyal gerilim olaylarında müdahalede ve medya temsilinde dikkat edilmesi gereken hususlar,
  • Olası sorunların çözümü noktasında kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon gibi konular ele alındı.

Çalıştay’da; “Dünya ve Türkiye Örnekleri ile Göçün Güvenlikleştirilmesi”, “Saha Tecrübeleri”, “Mültecilerle Birlikte Yaşam, Algılar, Toplumsal Bütünleşme Ve Medya Temsili”, “Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma”, “Suriyeliler Barometresi”, “Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Medyadaki Temsili” konularına yer verilerek, soruna dair öneriler, atılacak adımlar ve sonuç bildirgesi paylaşıldı.