İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları ile slogan ve afiş yarışmasında ödüle layık görülen öğrencilerimizin ailelerinin katılımıyla bugün saat 10.00’da “Uyuşturucu Madde Kullanımını Önleme Slogan ve Afiş Yarışması Ödül Töreni” düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve operasyonlardan görüntülerin yer aldığı klip izletildi.
Dereceye giren ilk 3 afiş ve slogan sahiplerinin ödüllerini aldığı törende konuşma yapan İçişleri Bakanı Soylu, “Bilmenizi isterim ki Afrin'de ve Fırat Kalkanı Bölgesi'nde yapılan operasyonların terörü engellediği ve terörizmi ortadan kaldırdığı kadar aynı zamanda orada gayri kanuni üretilen, bütün insanlığı zehirleyen, kimsenin müdahale edemediği sentetik ve kimyasal uyuşturuculara yönelik de çok önemli bir darbe vuracaktır.” dedi.
Soylu, PKK’nın uyuşturucudan elde ettiği yıllık gelirin 1.5 milyar lira olarak hesaplandığını belirterek, şunları kaydetti:
“PKK, yani uyuşturucunun kendisi gençlerimizi zehirleyerek öldürüyor, parası da terör yoluyla öldürüyor. Dünya uyuşturucu haritasına kabaca bakarsak Hollanda, Belçika, Polonya, Çekya, Slovakya'dan metamfetamin, amfetamin, extacy maddelerinin üretilip geldiğini görüyoruz. Sentetik kannaboidler daha ziyade Çin’de üretiliyor. Afganistan afyon, eroin, Ürdün ve Lübnan esrar, İran metamfetamin, Güney Amerika kıtasında da Kolombiya, kokain üretimini sağlıyor. Saydığım bütün bu uyuşturucu maddelerin ticari rotaları üzerinde bulunan ülke ise Türkiye. Üretilen bütün bu uyuşturucular bizim ülkemizden geçerek tüketicilerine ulaşmaya çalışıyor. Dolayısıyla büyük bir arz baskısı altında bulunuyoruz.”
Bakanlık olarak geniş bir çerçevede tedbirler planladıklarını ve hayata geçirdiklerini anlatan Soylu, şöyle devam etti:
“Halihazırda 50 ilde narkotim kuruluşu tamamlandı ve bu yıl içerisinde 33 il ve gerekli görülen bazı ilçelerde narkotim kuruluşu gerçekleştirilecektir. Uyuşturucu satışının ve kullanımının sıklıkla gerçekleştiği metruk binalara ilişkin düzenleme yaptık. 6 bin 830 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik. Bir diğer adım ise okullarımızın izlenmesi noktasında atılmıştır. 762 okula güvenlik kamerası sistemi kurulmuş ve kent güvenlik yönetim sistemine entegre edilmiştir.
Talebin önlenmesi ve sokak satıcıları ile kullanıcılar arasındaki bağı koparmak amacıyla ‘alan denetim projesi’ hayata geçirilmiştir. Uyuşturucu ile mücadele eğitimleri yaygınlaştırılmış ve mücadeleci birimlerimizin teknik kapasitesi arttırılmıştır. Bunun yanında uyuşturucu ile mücadele mevzuatını güncelledik ve politika belgelerini hazırladık. Yeni nesil uyuşturucu maddelerin takibi için geliştirilen erken uyarı sistemi kapsamında 2008 yılından günümüze kadar 691 yeni nesil uyuşturucu madde türü kanun kapsamına alınmıştır.”
Süleyman Soylu, uyuşturucu madde ile mücadelede bakanlık birimleri arasında entegrasyonun sağlanması ve yol haritasının çizilmesi adına Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde “İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Uygulama Politika Belgesi” hazırlandığını ve uygulamaya başlandığını bildirdi.
Bir yandan mücadele ederken diğer yandan uyuşturucuyla mücadelede hafıza oluşturma çabasında olduklarını dile getiren Soylu, bu amaçla uyuşturucu ticaretine bulaşmış şirketlerin, şirket ortaklarının, yapılarının, sokak satıcılarının, torbacıların bulunduğu ve bütün kolluk birimlerinin faydalanacağı ortak bir arşiv hazırlandığını anlattı.
Soylu, uyuşturucunun, uyuşturucu olmanın ötesine geçerek öldürücü olduğunu vurgulayarak, uyuşturucuyla mücadelenin topyekün sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.
Öğrencilere ve ailelere ‘Gözümüzü dört açalım’ uyarısında bulunan Soylu, hedefin insanlık ve Anadolu medeniyetinin oluşturduğu zenginliği köreltmek olduğunu vurguladı.
Soylu, bu yıl bittiğinde Türkiye'nin uyuşturucu tacirlerine tarihinin en ağır darbelerinden birisinin vurulmuş olacağına inandığını ifade ederek yarışmada dereceye girenler ile ailelerini tebrik etti.
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ise burada yaptığı konuşmada, çağın vebası olan ve terör kadar tehlikeli boyutları olan uyuşturucu ile mücadelede dünyada parmakla gösterilecek başarılara imza atmaya devam eden narkotik birimlerimizin, 2017 yılında gerçekleştirdiği 108 bin 676 operasyonda; 156 bin 837 şüpheliyi gözaltına aldığını ve 86 ton 433 kilogram ve 29 milyon adet uyuşturucu madde ele geçirerek rekorlar kırdığını ifade etti.
Gençlerin uyuşturucu ile mücadeledeki farkındalıklarını arttırmak amacıyla düzenlenen bu tür faaliyetlerin çok faydalı olduğunu vurgulayan Altınok dereceye giren öğrencilere hitaben, “Sizler yarın birer doktor, öğretmen, mühendis hatta belki de başında bulunmaktan onur duyduğum Teşkilatımın birer kahramanı olacaksınız. Sizler bu ülkenin yarını, teminatısınız. Her bir köşesi cennetten bir parça olan vatanımızın emanetini bizlerden siz devralacaksınız. Bu anlayış içerisinde çok çalışmanızı, size verilecek bu ağır yükleri layıkıyla taşıyabilmek adına kendinizi en iyi şekilde yetiştirmenizi istiyoruz. Bizler sizin için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Yarışma jürisine ve dereceye giren eser sahiplerine ödüllerinin Bakan Soylu ve Genel Müdür Altınok tarafından takdim edilmesinin ardından tören sona erdi.
Narkotik suçlarla mücadele çalışmalarının önleme faaliyetleri ile desteklenmesi, toplumun uyuşturucu ile mücadele alanında bilgilendirilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla 2 Kasım 2017 – 8 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan Slogan Yarışmasına 428 özel ve devlet lisesinde öğrenim gören 1.706 öğrenci, toplam 3.618 eser ile 2 Kasım 2017 – 5 Ocak 2018 tarihleri arasında yapılan Afiş Yarışmasına ise 277 özel ve devlet lisesinde öğrenim gören 784 öğrenci, toplam 942 eser ile katılım sağladı.